Frygten for statsbankerotter vokser

Skepsis og mistillid præger finansmarkedernes holdning til Sydeuropa. 60 procents sandsynlighed for, at Grækenland standser betalingerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne og spekulanterne har stemt: Sydeuropa vakler på kanten af fallit. Fredag fortsætter finansmarkederne med at sælge ud af statsobligationer fra euroområdets periferi, og resultatet er stigende renter – især på statsgæld fra Portugal, Spanien, Italien, Belgien og Grækenland. Renten på spanske og portugisiske statsobligationer er således her til formiddag typisk 0,1 procent højere end i går. Grækenland ser ud til at få en pause i stigningerne i dag, men de seneste dage har da også løftet nogle af de græske statslån helt op til 15 procent i rente.


Prisen for at forsikre sig mod en betalingsstandsning fra disse lande er tilsvarende gået i vejret. Prisen på sådanne forsikringer, collateral debt swaps, forkortet CDSer, for græsk statsgæld svarer nu til, at finansmarkedet mener, at der er 59 procents sandsynlighed for, at Grækenland må standse betalingerne inden for fem år.

En betalingsstandsning kan have form af et ”haircut” hvor obligationernes pålydende værdi simpelt hen nedsættes. En blødere form vil være en forlængelse af løbetiden eller en nedsættelse af den pålydende rentesats.

Grækenland er det eneste land, hvor markedet regner det for mest sandsynligt med en betalingsstandsning. Men flere andre lande er i farezonen. De tilsvarende fallit-sandsynligheder er lige nu for Irland 43 procent, for Portugal 37 procent og for Spanien 27 procent. Både Belgien og Italien forventes med 19 procents sandsynlighed at standse betalingerne i løbet af fem år, og det svarer i øvrigt helt præcis til, hvad CDS-markedet mener, er sandsynligheden for en statsbankerot i Rumænien. Markedet har til gengæld langt større tillid til Rusland, Tyrkiet og Polen.

For Belgiens vedkommende vokser renten ikke bare på grund af bekymring for landets statsgæld, der er på Belgium’s debt was 98.6 procent af BNP, hvilket i EU kun overgås af Grækenlands 140,2 procent og Italiens 118,9 procent. Værre er det, at landet skal spare 1,8 milliarder euro på dette års statsbudget for at leve op til EU's krav om at nedbringe statsunderskuddet, og det bliver vanskeligt; en politisk krise har lammet landets politiske liv og forhindrer nu på 209. døgn dannelsen af en regering.

En samle-CDS, som dækker 15 EU-lande, Markit iTraxx SovX Western Europe Index, er i dag for første gang marginalt dyrere end en tilsvarende forsikring for østeuropæiske og mellemøstlige lande, Markit iTraxx SovX CEEMEA Index, som dækker Rumænien, Tyrkiet og Ukraine.

”Bekymringen for periferien (i euroområdet, red.) trækker Vesteuropa ned,” siger en markedsstrateg fra Credit Agricole i London, Harpreet Parhar, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Både Grækenland og Irland er indtil videre sikret likviditet af hjælpepakkerne fra EU og IMF, men Portugal har været ude i denne uge og optage et nyt seksmåneders statslån til svulmende rentesatser. Senere på året skal Spanien og Italien have refinansieret lån for 317 milliarder euro.