Frygten for en anden smittebølge er blusset op: »Krisen er langtfra overstået«

Flere økonomidirektører frygter en anden smittebølge, viser en ny undersøgelse fra PwC. En ny smittebølge vil føre til en markant nedgang i verdensøkonomien, vurderer flere organisationer.

 
En anden bølge har ramt både Israel og Sydkorea. Bør vi frygte det samme i Danmark? Video: Reuters/Ritzau Scanpix, grafik: Ida Jerichow, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Mens direktører i Danmark og resten af verden kæmper for at trække deres virksomheder ud af coronakrisens skygge, lurer frygten for en anden smittebølge i baghovedet på mange.

Det viser en ny undersøgelse fra PwC, der tager temperaturen på 989 økonomidirektører – eller CFOer  – i 23 lande.

»Nu, hvor det mest akutte i covid-19-sundhedskrisen ligger bag os i en række lande, ser vi, at CFOer i hele verden er bekymrede for en eventuel ny bølge af smitte,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og seniorpartner i PwC.

I undersøgelsen er det 58 procent af de globale økonomidirektører, der svarer, at de frygter en anden smittebølge. Og ser man udelukkende på de 40 danske økonomidirektører, som indgår i undersøgelsen, er det 55 procent, som frygter en ny smittebølge.

Dystre prognoser

Hvis der opstår en anden smittebølge af coronavirus, vil det føre til et nyt stort tilbageslag i verdensøkonomien, advarer Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) i en rapport, der blev offentliggjort for to uger siden.

I rapporten vurderer OECD, at verdensøkonomien kan skrumpe med 7,6 procent i år og kun i begrænset omfang  genvinde en del af det tabte næste år, hvis der opstår en anden smittebølge.

Risikoen for en anden smittebølge bliver også fremhævet i en ny prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF), ligesom det også bliver bemærket i den analyse af dansk økonomi, som Nationalbanken sendte på gaden i sidste uge.

»Der er betydelige nedadrettede risici knyttet til udviklingen i de kommende år. Det hænger sammen med, at økonomien aktuelt drives af pandemien og nedlukningsforanstaltninger. Tilbageslaget kan for eksempel blive mere langvarigt, hvis smittetrykket stiger igen, og der opstår en ny bølge af smittespredning,« skriver Nationalbanken i analysen.

»Det kan afstedkomme nye foranstaltninger og fornyet tilbageholdenhed blandt husholdninger og virksomheder, som hæmmer aktiviteten. Hvis nedlukningsforanstaltninger fortsætter i en længere periode, kan midlertidige likviditetsudfordringer i virksomheder desuden føre til solvensproblemer og påvirke stabiliteten i den finansielle sektor,« lyder det videre.

Sej og langstrakt kamp

Sammen med frygten for en ny smittebølge er en verdensøkonomi i bakgear det, der bekymrer økonomidirektørerne mest, viser undersøgelsen fra PwC. Således er det 73 procent af de danske økonomidirektører, der er bekymrede for en nedgang i verdensøkonomien.

Undersøgelsen viser desuden, at hele 56 procent af de danske CFOer forventer et tab i omsætningen på op til 25 procent som følge af coronakrisen. CFOerne i Danmark forventer dog i højere grad end gennemsnittet globalt, at omsætningen falder mindre end ti procent.

»Tilbage i marts måtte mange virksomheder som konsekvens se omsætningen forsvinde fra den ene dag til den anden. Og ifølge undersøgelsen forventer man altså fortsat væsentlige tab i omsætningen, så krisen er langtfra overstået endnu,« siger Mogens Nørgaard Mogensen fra PwC.

Mange virksomhedsledere forventer da også, at det vil blive en sej og langstrakt kamp at komme ud af coronakrisen. I den seneste rundspørge i Berlingskes Toplederpanel var det således 49 procent af de 167 adspurgte topchefer, der svarede, at deres virksomheds omsætning først i 2021 eller senere vil være tilbage på samme niveau, som før coronakrisen ramte.