Frygt for rigmandsflugt

Flere politikere frygter, at andre rigmænd følger efter Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen og flytter til udlandet. SF maner til ro.

Saxo Bank-stifter, Lars Seier Christensen er eneste bidragyder i Liberal Alliance Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Køen af rigmandsdanskere ved grænsebommen risikerer at blive meget lang, hvis vi ikke gør noget ved skatten på arbejde, lyder det advarende fra flere politikere.

Udmeldingen kommer, efter at Berlingske Business i går kunne afsløre, at rigmanden og medejer af Saxo Bank, Lars Seier Christensen, der i mange år har kæmpet for lavere indkomstskatter, nu smider håndklædet i ringen og flytter fra Danmark til Schweiz.

»Problemet med, at rige mennesker flytter fra Danmark, skal tages ultra alvorligt. Af samme grund har vi været med til at sænke personskatten med tre skattereformer. Men vi har stadig en vision om, at ingen skal betale mere end 50 procent i skat. Der er fortsat store gevinster at hente for mange ved at forlade Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi løbende arbejder på at få skatten endnu længere ned,« siger skatteordfører hos de Konservative, Mike Legarth.

Han tilføjer, at den danske selskabsskat er konkurrencedygtig med niveauet i udlandet, men det er personskatterne ikke.

»Derfor er det også hult, når oppositionen siger, at vi har givet skattelettelse til rige, som drikker rødvin og champagne. Hvis vi ikke havde sænket skatten på arbejde, ville der være en endnu større strøm af folk, der flyttede ud, og som derfor ikke længere ville betale skat i Danmark,« siger Mike Legarth.

Endnu er udflytningen fra Danmark og den hjerneflugt, der har været snakket om i årevis, dog forholdsvis begrænset. En opgørelse fra OECD viser, at der kommer lige så mange højtuddannede til Danmark, som der rejser ud. Vi er dog væsentligt dårligere til at tiltrække de bedste hjerner end lande som Schweiz, Luxembourg, USA og Sverige, viser undersøgelsen.

Der er noget galt

Medstifter af og partiformand i Liberal Alliance, Anders Samuelsen, opfordrer sine politikerkolleger på Christiansborg til at være meget opmærksomme på problemstillingen:

»Det (Lars Seiers Christensens udflytning, red.) er et tegn på, at der er noget galt. Jeg frygter, at vores kollegaer inde på Christiansborg slet ikke tager alvorligt, hvad den globale økonomi betyder for Danmark,« siger Anders Samuelsen.

Han frygter, at det spreder sig som ringe i vandet således, at rigmændene også begynder at flytte virksomheder ud af landet:

»Hvis folk kan flytte til udlandet med deres familier, kan de også gå skridtet videre og flytte deres virksomheder med til udlandet. Og hvad sker der, hvis 500, 100 eller bare 50 familier flytter og efterfølgende tager deres virksomheder med,« spørger Anders Samuelsen.

Hos SF tager skatteordfører Ole Sohn Saxo Bank-direktørens farvel til Danmark med sindsro:

»At en enkelt bankdirektør vælger at flytte til et land med udpræget bankhemmelighed, får mig altså ikke til at frygte, at det hele begynder at skride. Jeg kan fortsat godt sove om natten,« siger Ole Sohn.

Han afviser, at enkeltpersoner bliver brandbeskattet og har svært ved at forstå, at den danske skat skulle være årsag til, at man vælger at flytte til udlandet:

»Det er altså de færreste, som tænker sådan, at de flytter fra venner og familie for at spare lidt i skat. De fleste har en kærlighed til det land, som har givet dem skolegang, som passer deres børn og tager sig af deres forældre,« siger Ole Sohn.

Den liberale tænketank Cepos, som Saxo Bank hvert år giver mange penge, frygter derimod, at denne loyalitet til hjemlandet bliver mindre, efterhånden som flere og flere unge uddanner sig i udlandet. Ud over, at mange i denne periode forelsker sig og finder deres kommende ægtefælle, opdager de også, at kulturen ofte er mere spændende, jobmulighederne er bedre, og for iværksættere er vækstmulighederne større. Derfor er det vigtigt, at Danmark drejer på de knapper, som er mulige at dreje på:

»Det er svært at gøre noget ved vejret eller sproget, men et instrument, vi kan ændre på for at gøre det mere attraktivt at blive i Danmark, er at sænke beskatningen,« siger vicedirektør og cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby.

Hvis det ikke sker, frygter Cepos, at Danmark på sigt mister arbejdskraft og dermed værdifulde skatteindtægter:

»Så tror jeg desværre, vi kommer til at se flere velhavende danskere, der som Lars Seier Christensen vælger at flytte til udlandet,« siger Mads Lundby.

Lars Seier Christensen ønskede i går ikke at kommentere udflytningen af Danmark yderligere.