Fronterne trukket skarpt op om miljøafgift

Venstre har gjort en markant lettelse af energiafgifterne til hovedprioritet i den kommende vækstplan. Men klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil kun se på lettelser for de særligt energiintensive brancher.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil lette PSO-afgiften for de mest energitunge virksomheder. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om regeringen er klar til at omlægge den såkaldte PSO-afgift, der rammer energitunge virksomheder hårdt i disse år, er afgiften på vej til at blive den største enkeltstående knast i armlægningen om en ny vækstplan.

Regeringen ønsker kun målrettede lettelser, der er særligt rettet mod energitunge virksomheder, men Venstre og de øvrige borgerlige partier slår fast, at afgiften skal lempes mærkbart for alle virksomheder. Samtidig ønsker de borgerlige partier at åbne det to år gamle energiforlig, og i begge lejre er der nu en opfattelse af, at PSO-afgiften, der finansierer udbygningen af vedvarende energi, er den nok vigtigste knast i de kommende forhandlinger om en vækstplan.

»En lempelse af energiafgifterne er vores førsteprioritet i forhandlingerne om en vækstplan, og her er PSO-afgiften det mest afgørende. Vi skal have en generel lettelse i afgiften, og det står lige nu som den største knast inden forhandlingerne om en vækstplan,« siger Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

Energiafgifterne kom på ny i fokus tirsdag, efter at otte organisationer fra både fagbevægelsen og erhvervslivet i dagbladet Børsen gjorde fælles front mod PSO-afgiften og NOx-afgiften, der er en afgift på luftforurening.

Tidligere har Berlingske Business ligeledes beskrevet, at en række store fagforbund tilsluttede sig arbejdsgivernes kamp for lavere grønne afgifter. Siden har klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) åbnet for målrettede ændringer i PSO-afgiften, men han fastslår, at regeringen kun fokuserer på lettelser for de mest energitunge virksomheder.

»For langt størstedelen af danske virksomheder er PSO-afgiften ikke et problem, fordi faldende elpriser mere end opvejer den stigende PSO-afgift. Sådan er systemet skruet sammen. Men der er et særligt problemfelt for energiintensive virksomheder i hård konkurrence med udlandet,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Udfordringen er, at de faldende energipriser får PSO-afgiften til at stige mere end oprindelig forventet. Dermed får de energitunge virksomheder ikke samme gavn af faldende energipriser som deres udenlandske konkurrenter.

Konsekvensen er, at PSO-afgiften, der står til at fortsætte de store stigninger de kommende år, koster mange danske arbejdspladser i energiintensive virksomheder, lyder det fra både fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Berlingske Business beskrev bl.a. i sidste uge, at de stigende grønne afgifter koster ordrer og får cementproducenten Aalborg Portland til at holde igen med langsigtede investeringer.

Flere modeller på tegnebrættet

Embedsmændene i Klima-, Energi- og Bygningsministeriet kigger i disse uger på en række forskellige modeller for målrettede lempelser, fortæller Rasmus Helveg Petersen.

»Men når oppositionen siger, at de vil opkræve færre energiafgifter over en bred kam, så må de anvise en holdbar finansiering. Samtidig er det jo væsentligt, at de investorer, der forbereder investeringer i vedvarende energi i tillid til energiaftalen, får de forventede penge fra PSO-afgiften,« siger han.

De borgerlige partier har mange gange fastslået, at de bl.a. vil finansiere afgiftslettelser via en årrække med nulvækst i det offentlige forbrug. Derudover vil oppositionen finde milliardbesparelser i den kommende reform af beskæftigelsesindsatsen. Begge ting afvises dog af regeringen, der bl.a. frygter, at nulvækst vil gå hårdt ud over den kommunale velfærd.

I Klima- og Energiministeriet ser man bl.a. nærmere på en model, hvor afgifterne fastholdes, mens der i stedet bliver givet en form for kompensation til særligt energiintensive brancher. Ideen er bl.a. at lade kompensationen afhænge af, om virksomhederne har gjort en overbevisende indsats for at reducere energiforbruget.

Den helt store udfordring er dog, at en sådan model kan blive stemplet som ulovlig statsstøtte i EU. Modellen afvises af Venstres Lars Christian Lilleholt, der kalder det »oplagt, at en sådan model vil give problemer med EU«.

Rasmus Helveg Petersen fastslår, at han ikke har en færdig model parat, og han skal i løbet af den kommende uges tid mødes med de borgerlige partier for at diskutere en mulig sænkning af PSO-afgiften.