Fremtidens landbrug er digitalt

Nutidens landmand er langt inde i den digitale verden med tekniske hjælpemidler. Arkivoto: Mads Claus Rasmussen
Læs mere
Fold sammen

Digitaliseringen i landbruget buldrer derudad. Selvkørende traktorer, satellit­billeder som hjælp til præcist at gøde afgrøderne på markerne, og nye superavancerede stalde er hverdag i landbruget anno 2017.

»Dansk landbrug er langt fremme, ja progressivt, når det gælder digitalisering. Med digitalisering og førerløse traktorer, mejetærskere og andre køretøjer har landmændene kæmpemuligheder for mere effektiv drift i fremtiden. I løbet af de næste fem til ti år tror jeg, at disse maskiner kan overtage meget af arbejdet på markerne, som landmænd kan styre hjemmefra på computer. Landmænd vil inden ret længe ved hjælp af redskaber som satellitfoto og oplysninger om jordens bonitet, der er et mål for jordens ydeevne, præcist kunne sprede gødning ud på de enkelte planter. Det vil øge udbytterne og reducere omkostningerne til gødning ganske betydeligt,« siger Danish Crowns topchef Jais Valeur.

Danish Crown samarbejder med sine svineproducenter om at samle data i staldene. Landmændene har allerede en computer, der kan samle data på temperaturer, luftstrømme og fugtighed i staldene, så ventilationen kan styres digitalt. Mange landmænd har også oplysninger om, hvor meget svinene drikker og spiser. Hvis vi får samlet alle de data et sted, så kan landmanden få en alarm på mobiltelefonen, hvis der er ved at opstå problemer i en afdeling af en stald. På den måde kan man fange sygdomme og mistrivsel i opløbet. Landmanden vil få et langt bedre overblik og kan handle langt mere proaktivt end i dag, mener Jais Valeur. bso