Fredagens aktier: Lundbeck led af depression i rødt marked

Selv om de var delt stort set på midten fredagen igennem, endte de danske eliteaktier med overvægt til de røde aktier.

Læs mere
Fold sammen

I bunden trak særligt medicinalselskabet Lundbeck ned efter en ny kindhest i USA, og samlet dykkede det ledende C20 Cap-indeks med 0,1 pct. til 1168,23.

Aktiviteten var generelt lav dagen igennem, og derfor fik udsving i enkelte aktier også stor betydning for den samlede retning.


Det gjaldt blandt andet Lundbeck, der blødte i bunden af eliteindekset og endte med et fald på 3,3 pct. til 373,20 kr. Dermed blev dukserollen fra torsdag byttet ud med skurkerollen, efter at selskabet led et knæk i USA.


Sammen med partneren Takeda Pharmaceuticals er det således fortsat ikke lykkes at overbevise de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om at listen over antidepressivet Trintellix' positive effekter bør udvides på indlægssedlen.

For anden gang på bare 15 måneder har FDA afvist at supplere indlægssedlen med oplysninger om, at midlet også kan anvendes til behandling af såkaldt kognitiv dysfunktion hos mennesker med svær depression.


Et uafhængigt ekspertpanel anbefalede ellers i februar 2016 med otte stemmer mod to, at FDA bør anerkende, at Trintellix kan bruges til styrke depressionspatienter kognition, det vil sige evnen til at huske og bearbejde information.


- Lundbeck er jo det første selskab, der forsøger at få godkendt fordelen. Og i og med at det er et nyt område, virker det som om, at det bliver svært at få godkendelsen, og at det også kan blive svært for Lundbeck og Takeda at designe nogle studier, der tilfredsstiller FDA, siger Michael Friis Jørgensen, der er analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.


NOVO STÅR TIL FLERE FORDELE


Hos medicinalkollegaen Novo Nordisk er der omvendt godt nyt fra den regulatoriske front. Således har Novo nu muligvis et ekstra salgsargument for vægttabsmidlet Saxenda og GLP-1-analogen Victoza i Europa.


Det kommer på baggrund af de positive hjerte-kar-data med Victoza i det såkaldte Leader-studie.


Eksperterne i Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler (CHMP) under de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, har torsdag og fredag udtalt sig positivt om muligheden for en udvidelse af Saxendas og Victozas indlægssedler i EU baseret på resultaterne i det såkaldte Leader-studie.

Det aktive virkemiddel i midlerne er det samme - nemlig Liraglutid - men doserne er større for Saxenda, end tilfældet er for Victoza.


Victoza viste sig i Leader-studiet at reducere risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser som blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-relaterede dødsfald, med 13 pct. Risikoen for hjerte-kar-død var 22 pct. lavere med midlet.

Endelig nåede Novo også at præsentere nye fase 2-data for selskabets nye GLP-1-analog, Semaglutid, som vægttabsbehandling. Også her blev der umiddelbart vist positive takter.


Novo-aktien endte 0,6 pct. højere i 294 kr.

POSITIV ANBEFALING TIL DSV


Også DSV var i grønt terræn fredag - begunstiget af en positiv anbefaling fra den britiske storbank HSBC. Banken har indledt analysedækning af DSV med den positive anbefaling "køb", rapporterede Bloomberg News.

DSV-aktien steg 0,2 pct. til 404,90 kr.

For entreprenørselskabet MT Højgaard var det en blandet dag, hvor selskabet vandt en stor byggekontrakt i Nordsjælland men samtidig offentliggjorde, at det har aftalt med Copenhagen Metro Team (CMT) at overdrage dets kontrakt på visse dele af metrobyggeriet til en anden part.

Afbrydelsen af samarbejdet skyldes angiveligt uenigheder, men ingen af parterne har villet afsløre om hvad.

Ingen af de to selskaber bag MT Højgaard, Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, var præget af store kursudsving efter nyhederne.

MODVIND TIL MÆRSK


Modvind var der desuden fortsat til aktierne i A.P. Møller-Mærsk, som stadig var påvirkede af, at oliepriserne på det seneste er faldet tungt.


Selv om prisen igen steg lidt fredag, er niveauet markant lavere end tidligere på året, og markedet synes efterhånden at tvivle på, at Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) kan lykkes med at skabe en varig sænkning af det store overudbud på markedet.

Samtidig trak det ned for Mærsk, at spotpriserne for containerfragt for tredje uge i træk var på retur i denne uge.

Mærsks B-aktie faldt med 0,4 pct. til 12.650 kr.

¨