Fratrædelsestilbud til 8.000 ansatte er »ikke noget ekstraordinært«

Danske Bank har tilbudt 8.000 ansatte en fratrædelse. Det er en løbende tilpasning af forretningen og skal ikke ses som noget ekstraordinært, siger topchef Thomas Borgen.

Danske Bank-topchefen Thomas Borgen siger, at tilbuddet til medarbejderne er et led i at drive en konkurrencedygtig bank. Foto: Nikolai Linares
Læs mere
Fold sammen

Omkring 8.000 medarbejdere i Danske Bank overvejer i disse dage, om de skal tage imod bankens tilbud om en frivillig fratrædelse på gunstige vilkår. Tilbuddet fik medarbejderne tidligere på måneden, og de skal svare senest på mandag.

Derefter vil bankens ledelse vurdere, om der også skal ske ufrivillige fratrædelser. Selv om Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, ikke vil sætte antal på, hvor mange stillinger banken ønsker at skære, så virker denne øvelse set udefra ganske dramatisk.

Særligt når man tager i betragtning, at Danske Bank ikke er i krise. Efter at have været nede i en dyb imagekløft har banken arbejdet sig op til en væsentligt bedre kundetilfredshed. Også økonomisk er Danske Bank godt kørende. Banken præsenterede fredag et regnskab for årets første ni måneder, der viser et resultat på 14,3 mia. kr. Det opfylder bankens målsætning om at forrente egenkapitalen med 12,5 pct., idet resultatet svarer til en egenkapitalforrentning på 12,6 pct.

Alligevel er der ifølge Thomas F. Borgen ikke noget dramatisk over, at så mange medarbejdere er blevet tilbudt en fratrædelse.

»Dette er ikke noget ekstraordinært. Det er noget, vi gør løbende for at planlægge og være konkurrencedygtige fremover. For at være konkurrencedygtige må vi drive en effektiv og solid bank. Og så må vi sørge for, at vi opnår et afkast til aktionærerne, som gør, at vi fortsat har adgang til attraktiv kapital til at udvikle forretningen,« siger Thomas F. Borgen.

Svært at tjene penge

Vilkårene for at drive bank ændrer sig konstant. Det lave renteniveau har gennem en periode gjort det sværere at tjene penge på rentemarginalerne, og størstedelen af kunderne bruger banken anderledes i dag, end de gjorde før i tiden, påpeger Thomas F. Borgen. Det betyder, at banken løbende må omstille sig. For også i de kommende år vil det blive udfordrende at drive bank, siger han.

»Vi ser, at kundeadfærden ændrer sig, så vores opgave er hele tiden at følge med vores kunder og sørge for, at vi hele tiden er konkurrencedygtige og effektive. Derfor har vi valgt at give mulighed for, at man kan søge om frivillig fratrædelse, fordi vi ved, at der altid er medarbejdere, der overvejer, om de skal noget andet eller gå på pension. Så dette er rettidig omhu, fordi vi ser, at 2017 og 2018 også bliver udfordrende, og at rammebetingelserne fortsat er krævende,« siger Danske Bank-direktøren.

Filialer nedlægges

Kundernes ændrede adfærd betyder også, at Danske Bank løbende nedlægger fysiske filialer. Men den igangværende proces, hvor en stor gruppe medarbejdere er blevet tilbudt en fratrædelse, hænger ikke sammen med udviklingen i filialerne, siger Thomas F. Borgen.

»Dette er ikke specielt målrettet filialerne. Vi har set løbende, at nogle af vores kunder i stigende grad gennemfører transaktioner på mobilen eller nettet. Nu bruges filialerne mere som et rådgivningssted, hvor man ønsker at komme ind fysisk, hvis man ikke tager det gennem telefonen eller via netmøder. Vi har sagt kvartal for kvartal, at sandsynligheden for, at vi bliver færre filialer over årene, er høj, men vi ved ikke, hvor hurtigt det sker. Så dette tilbud om frivillig fratrædelse har ikke noget med filialerne at gøre,« siger Thomas F. Borgen.

Danske Banks resultat efter skat på 14,3 mia. kr. er en stigning på ni procent i forhold til resultatet i samme periode året inden. Det gode resultat betyder, at Danske Bank opjusterer forventningerne til årets resultat.