Fransk professor får Nobelpris i økonomi

Den franske økonom Jean Tirole fra universitetet i Toulouse får årets Nobelpris i økonomi for sit arbejde med markedsregulering.

Den franske økonom Jean Tirole fra universitetet i Toulouse fik mandag årets Nobelpris i økonomi for sit arbejde med markedsregulering. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

Årets modtager af Nobelprisen i økonomi bliver den franske økonomiprofessor Jean Tirole fra universitetet i Toulouse. Det meddeler nobelpriskomiteen mandag eftermiddag.

Franskmanden bliver betegnet som »en af de mest inflydelsesrige økonomer i nutiden«, og den fremhæver hans arbejde med regulering af markeder og store koncerner som en årsag til, at han får prisen.

Komiteen skriver i sin beggrundelse, at brancher til tider kan være domineret af et lille antal koncerner og i nogle tilfælde ligne et monopol. Det kan være særdeles usundt for et marked og medføre lavere produktivitet, for høj pris og et miljø, hvor innovation bliver undertrykt. Det er netop det felt, Jean Tirole har forsket i. Han har blandt andet udarbejdet en teori for, hvordan myndigheder skal håndtere og regulere den slags brancher.

Jean Tirole er født i 1953 i Troyes i Frankrig. Han tog sin Ph.D. på MIT-universitetet i Cambridge i USA. Han er i dag professor og institutleder på Institut d’Économie Industrielle, Toulouse School of Economics.

Franskmanden kommer fra en nation, der historisk er kendt for at huse store koncerner, der opererer på monopollignende markeder og som til tider tillige er statsstøttede. Det blandt andet inden for energi og forsyningssektoren.

Fokus på gråzonen

Fra midten af 1980erne har han ifølge Nobelpriskomiteen »pustet nyt liv i« forskningen om markeder, der bliver ramt af de negative effekter af monopolisering eller markedskollaps på baggrund af domineriende aktører. Jean Tiroles teorier handler blandt andet om at skabe en modvægt til dominerende aktører ved at sætte prislofter i en sektor eller forbyde samarbejde mellem store koncerner, mens man tillader det mellem mindre.

Det lyder måske som økonomiske instrumenter, der lidt giver sig selv, men sådan var det ikke nødvendigvis, før Tirole begyndte at forske i området. Ifølge Nobelpriskomiteen blev der inden Jean Tirole kom på banen hovedsageligt forsket i prisregulering inden for to modpoler: Det problematiske, klokkeklare monopol og det velfungerende ikke-regulerede private marked.

Jean Tiroles fokus var gråzonen midt imellem. Dér hvor man kan aflæse nogle tegn på, at et marked ikke fungerer perfekt, men hvor der ikke er en  situation, hvor man ikke nødvendigvis kan sætte fingeren på ét enkelt probem - altså den komplicerede virkelighed, hvor intet er sort/hvidt.

I den forbindelse er den fanske økonomiprofessor kendt for at fastslå, at man skal passe på med at trække én model, der fungerer i en branche, ind over en anden. Sektorer fungerer så forskelligt, at der skal forskellige analyser og metoder til, hvis man vil regulere dem.

Jean Tirole har også skelet til finansverdenen og den nedsmeltning, der fandt sted i 2008, og læren af den. Det blandt andet i bogen »Balancing the Banks: Global Lessons from the Financial Crisis« fra 2010, som han skrev sammen med Mathias Dewatripont og Jean-Charles Rochet.

Med Nobelprisen følger et kontant skulderklap på otte millioner svenske kroner - eller ca. 6,5 millioner danske kroner.