Frankrig på vej mod lavere restaurationsmoms

Tyskland har opgivet en årelang modstand mod, at Frankrig sænker momsen på hotel - og restaurationsydelser. Dermed lysner det gevaldigt for en fransk plan om at sænke sektorens moms fra 19,6 til 5,5 procent.

Foto: AFP
PARIS: Danske turister med frankofile tlibøjeligheder vil snart kunne holde ferie på franske hoteller og spise på franske restauranter med et klækkeligt nedslag i prisen.

Det er i hvert fald hvad den franske regering satser på, efter at Tyskland har opgivet hårdnakket modstand mod et snart syv år gammelt fransk ønske om at sænke momsen på hotel- og restaurationsydelser fra 19,6 til 5,5 procent.

Håbet er, at en momsnedsættelse i den arbejdskraftentensive sektor vil føre til øget beskæftigelse og lavere priser for turister og franske forbrugere. Men navnlig den tyske finansminister Peer Steinbrück har været bekymret for, at hvis man i EU-regi giver Frankrig lov til at differentiere momsen, vil der brede sig et lignende krav i Tyskland - der i 2007 hævede den generelle moms fra 16 til 19 procent for at forbedre de offentlige finanser.

Men finanskrisen har tilsyneladende pulveriseret den tyske modstand, og dermed lysner det gevaldigt for Frankrigs ambitioner om at få vedtaget en sådan momsnedsættelse på et møde for EU's økonomi- og finansministre i næste måned.

Et initiativ der i øvrigt også står på den danske regerings ønskeliste, selvom økonomer langt fra er enige om, at forslaget rent faktisk vil have den ønskede virkning.

"Risikoen er stor for, at man kommer til at se, at restauratørerne drager fordel af dette lykketræf til at genoprette deres likviditet snarere end at skabe nye job og sænke priserne," advarer eksempelvis Karine Berger, chef for økonomiske studier i gruppen Euler Hermes Sfac, i finansavisen La Tribune.