Fradrag forgylder udenlandske arbejdere

Pendlere med bopæl uden for Danmark kan blive så godt som skattefri, hvis de trækker kørsel og dobbelt husførelse fra. Konsekvensen er løntrykkeri, siger fagbevægelsen.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En polsk pendler kan slippe med 2400 kroner i skat om måneden, hvis han arbejder i København og kører hjem til familien i Krakow tre gange om måneden, viser beregninger ifølge avisen.dk.

»Hvis du laver tre weekendture på en måned, så bliver du så godt som skattefri. Er der flere i bilen, så slipper de allesammen billigt i skat. Det er sgu ikke helt rimeligt,« siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT-Kartellet).

Et andet eksempel er en pendler med job i København og familie i Sundsvall i Sverige, der får en skatteregning på 4.200 kroner om måneden, hvis hun kører hjem tre gange.

Beregningerne er baseret på, at pendlerne får et kørselsfradrag og et fradrag for dobbelt husførelse.

»Jeg forstår godt, at de gerne vil hjem til familien i Krakow eller Sundsvall, men deres arbejde bidrager ikke til vores fællesskab. Vi vil gerne have en høj beskæftigelse her i landet, fordi det giver mange gode skatteydere. Der er ingen gode skatteydere i det her,« siger Gunde Odgaard.

Han mener, at fradragene er med til at dumpe den danske løn.

»Når udenlandske arbejdere forhandler løn, forhandler de om, hvad de får i hånden. På den måde bliver fradragene en del af lønpakken. Det har en løntrykkende effekt,« siger sekretariatetslederen til avisen.dk.

Der er ifølge de seneste tal fra Jobindsats.dk knap 80.000 udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark, der pendler ind og ud af landet. 17.399 fra Sverige og 17.244 fra Polen.

»Det er jo social dumping. Det er forrykt. Det gør, at vi bliver til grin for vores egne penge,« siger Brian Mikkelsen (K).

Han vil derfor have en øvre grænse for befordringsfradraget med i forhandlingerne om børnecheck.