Fra sus og dus til fængselsdom

En regning på over 50 mio. kroner og fem år bag tremmer venter den fallerede ejendomsmatador Kenneth Schwartz Thomsen. Dommen blev dog straks anket.

Selv om Kenneth Schwartz Thomsens ejendomskoncern krakkede, og han blev erklæret personlig konkurs i 2008, har han ifølge bogen »Andre folks penge« igen forsøgt sig i ejendomsbranchen.?Arkivfoto: Jeppe Carlsen Fold sammen
Læs mere

Før 2008 levede Kenneth Schwartz Thomsen et liv i overhalingsbanen med en rigmandsvilla i Vedbæk og en stribe luksuriøse biler. I går tog hans liv en alvorlig drejning, da Retten i Helsingør afsagde sin dom over den tidligere ejendomsmatador.

»Skyldig i groft skattesvig,« lød det da dommen blev læst op sidst på eftermiddagen onsdag. Straffen blev udmålt til fem års ubetinget fængsel – en af de hårdeste domme for økonomisk kriminalitet. Tilmed blev Kenneth Schwartz Thomsen bedt om at betale de over 50 mio. kroner tilbage, som han ifølge Retten i Helsingør har skattesnydt for.

Den blonde Kenneth Schwartz Thomsen var inden domafsigelsen mødt smilende op. Cirka en halv time senere var smilet forsvundet, da han forlod retsbygningen i Helsingør. Selv havde han ikke lyst til at tale med pressen. Dommen blev anket på stedet.

»Han har taget dommen som et mandfolk, men finder den helt urimelig, og vi anker derfor dommen,« siger forsvarsadvokat Karoly Nemeth og sender sagen i Landsretten.

I alt 11 punkter var der i anklageskriftet. Ikke på et eneste punkt lykkedes det for Kenneth Schwartz Thomsen og hans forsvarere at bevise sin uskyld. Bagmandspolitiet havde rejst tiltale mod Schwartz Thomsen for groft skattesvig for 58 mio. kroner, og han var desuden anklaget for at fifle med afgifter på luksuriøse biler for over 13 mio. kroner.

Ejendomme handlet til lav pris

Det var en række københavnske ejendomme, som Kenneth Schwartz Thomsen havde handlet mellem sine egne selskaber på ulovlig vis. Ejendomshandlerne var foregået til en alt for lav pris, og derved snød Schwartz Thomsen sig til en for lav skattebetaling. Retten lagde vægt på, at Kenneth Schwartz Thomsen havde så stor indsigt i ejendomspriserne i København, at han udmærket vidste, at han solgte og købte ejendommene til under markedspriserne.

Kenneth Schwartz Thomsens forsøg på at undgå at betale afgifter på luksusbiler var også ulovlig, fastslog retten. Han havde oprettet et selskab i Tyskland, men ifølge retten var selskabets eneste formål at skaffe Thomsen mulighed for at køre i hele fem luksusbiler uden danske afgifter. Da bølgerne gik allerhøjest for den bilglade og nu skattesvigsdømte ejendomsmatador nåede han at eje en Porsche 991, en BMW M5, en Porsche Cayenne Turbo, en Porsche 997, en Bentley Continental Cabriolet, endnu en Porsche Cayenne (den champagnefarvede), en Bentley Continental Sedan, en Lambourghini Cabriolet og en Audi S8.

Tiden med dyre biler og ejendomme på hænderne stoppede dog brat for Kenneth Schwartz Thomsen i 2008, da boligboblen brast. Kenneth Schwartz Thomsen gik konkurs i efteråret 2008 og efterlod sig en samlet gæld på 2,1 milliarder kroner. Han efterlod en kæmpestor gæld til Roskilde Bank, men bemærkelsesværdigt har politiet aldrig anklaget ham for at have bedraget hverken Roskilde Bank eller nogen anden bank. I stedet blev det altså groft skattesvig, som sender Schwartz Thomsen i retning mod et fængselsophold.

Det kan ifølge bogen »Andre folks penge« af Niels Sandøe og Thomas Svaneborg skyldes, at bagmandspolitiet har frygtet, at sagerne skulle svulme til en uhåndterbar kompleks størrelse, trække ud år efter år for til slut at ende med frifindelser på samlebånd.

Stadig aktiv i ejendomsbranchen

Selv om Kenneth Schwartz Thomsens ejendomskoncern krakkede, og han selv blev erklæret personlig konkurs i 2008, har han ifølge bogen igen forsøgt sig i ejendomsbranchen.

En velhavende tidligere Matas-ejer, Christian Riiber, har således gennem et stykke tid haft Kenneth Schwartz Thomsen tilknyttet sin virksomhed som konsulent og installeret ham i en 290 kvm stor strandvejsvilla med direkte adgang til Øresund.

Også Kenneth Schwartz Thomsens tidligere revisor, Bjørn Bengtson, hans advokat, Tue Askeland, og Schwartz Thomsens tidligere ejendomschef, Morten Friis Korsgaard, blev tilknyttet Christian Riibers ejendomskoncern, som i seneste regnskab bogfører en egenkapital på over 80 mio. kr.

Set fra Christian Riibers stol har Schwartz Thomsen stor brancheviden og kender en række ejendomme, der blev solgt på tvangsauktion – herunder flere af hans egne tidligere ejendomme. Kenneth Schwartz Thomsen kender også BRFkredit indgående, fordi han tidligere var en af kreditforeningens allerstørste kunder.

Ingen sure miner hos BRF

Ifølge »Andre folks penge« tog den fallerede ejendomsmatador sammen med Christian Riiber til møde hos BRFkredit, og her var der ingen sure miner over, at Kenneth Schwartz Thomsen, der havde givet BRF store problemer, vendte tilbage ad fordøren for at snakke forretninger sammen med sin forretningspartner. Christian Riiber har da også siden fået lov til at købe flere af Schwartz Thomsens tidligere ejendomme til nye lave priser og attraktive lånebetingelser med BRFkredits hjælp.

Kenneth Schwartz Thomsens forsvarer, Karoly Nemeth, forventer, at der kan gå et års tid, før Schwartz Thomsens gerninger skal vurderes i Landsretten.