Fra sejrsskammel til pinebænk

Gennem ti år badede Flemming Østergaard sig i sportslig og kommerciel succes, rampelys og rygklapperi. I dag er han tiltalt for kursfusk for et tocifret millionbeløb. En fængselsstraf truer i horisonten, og det tynder ud i det stjerne- besatte netværk.

Foto: Lars Møller. Flemming Østergaard sikrede sig i 2003 varemærksrettighederne til »Don Ø«.
Læs mere
Fold sammen

EFTERÅR 2003

Flemming Østergaard omfavner, kysser på kind og holder smilet i tre stive timer.

Køen af gratulanter snor sig små 100 meter ned ad Parkens lange gange. Ministre, erhvervsspidser, skuespillere og elitesportsfolk tripper utålmodigt, smiler og taler pænt om fødselaren. Det er 31. oktober 2003, og Parkens formand Flemming Østergaard fejrer sin 60-års fødselsdag.

»Jeg nærer stor beundring for Flemming Østergaard. Han tænker stort,« siger justitsminister Lene Espersen til en reporter, da hun ankommer med sin nyfødte søn Robert i lift og manden Danny til festlighederne på Østerbro i København.

60-års receptionen i Parken, Danmarks nationalstadion, er ikke bare en hyldest til en succesfuld erhvervsmand, der skaber over 3.000 arbejdspladser. Det er også fejringen af et ikon ud over det sædvanlige. Flemming Østergaard slår i begyndelsen af årtusindet sit navn fast som en af landets få originaler, og i 2003 sikrer han sig varemærkerettighederne til det mafiøse navn »Don Ø«, der har forfulgt ham lige siden.

Fødselsdagen er Don Øs chance for endnu en gang at samle Danmarks kulturelle, økonomiske og politiske elite omkring sig under sit enorme tag i det københavnske underholdningsmekka. 1.700 personer har modtaget en personlig invitation fra fødselaren. Godt 1.000 dukker op for at fejre den karismatiske og indflydelsesrige erhvervsmand med det skarpe tungebånd og den flamboyante livsstil. På rekordtid har han erobret trofæer med fodboldklubben FC København og skabt enestående økonomiske resultater i underholdningskoncernen Parken Sport & Entertainment. Don Ø, der flere gange i fuld offentlighed har smidt skjorten i ekstase over et mesterskab, er samtidig blevet en kendt skikkelse i Danmark med en gennemslagskraft, der gør ham til A-kendis og meningsdanner. Med største selvfølgelighed sidder han lørdag efter lørdag i panelet i Danmarks Radios lyttersucces Mads & Monopolet og taler om hverdagsproblemer med danskerne. Macho- og magtmanden er blevet folkelig, og der bliver spekuleret i, om han vil takke ja til at blive minister en dag.

Entertaineren Anders Bircow og kulturminister Brian Mikkelsen holder tale til receptionen. Minister Helge Sander og borgmester Søren Pind skåler. Gennem flere år kommer de i Parken, hvor de nyder den gratis forplejning i VIP-området sammen med Don Ø og hans prominente venner som skibsreder Jess Søderberg og Tivoli-direktør Lars Liebst. Kronprins Frederik dukker også op i den eksklusive lounge i Parken flere gange. Herfra følger Østergaards netværk fodboldklubben FC Københavns og landsholdets bedrifter på landets mest velplejede grønsvær. TV-kameraer fanger igen og igen, at Flemming Østergaard falder om halsen på sine VIP-venner, mens FCK-løverne fejrer scoringer på plænen.

Parken Sport og Entertainment buldrer fremad med imponerende vækstrater, der vækker opsigt i store dele af Europa. Samtidig lever underholdningskoncernen og fodboldklubben højt på Don Øs brand, der står stærkere end nogensinde. Kan det overhovedet gå galt?

EFTERÅR 2013

Flemming Østergaard er blevet ti år ældre og markerer sin 70-års fødselsdag. Lokalerne er mere overdådige end ved seneste runde fødselsdag. Servering, mad og kuvertpriser er klasser over. Men fejringen af Don Ø er mindre end for ti år siden. Der kommer betydeligt færre gæster til eftermiddagsreceptionen, og festen om aftenen foregår under mere intime former end sidst. 70 til 80 mænd er mødt frem til en herremiddag på Restaurant Nimb i Tivoli i København. De loyale støtter er med. Blandt dem er ejendomsmægleren Peter Norvig, eksbokseren Hans Henrik Palm og tidligere Carlsberg-direktør Flemming Lindeløv, der alle har en fortid i bestyrelsen for Parken, som Østergaard var formand for, før han blev sparket ud i 2010. Stemningen til 70-års markeringen bliver beskrevet som »stille og rolig« og »hyggelig«. Men Østergaard stråler ikke så meget som ved sin seneste runde fødselsdag. Få dage inden fødselsdagsfesten beretter en avis, at bagmandspolitiet er på trapperne med en alvorlig tiltalte om kursfusk. Don Ø er hovedpersonen i, hvad der kan blive Danmarkshistoriens største sag om kursmanipulation. Den vil sende ham bag tremmer, hvis Bagmandspolitiet får domstolenes medhold.Stor i slaget, rap i replikken, arrogant og til tider ubehøvlet over for ansatte og partnere, han ikke kan lide. Meningerne om Østergaard er mange. Ofte bliver han også positivt beskrevet som en usædvanligt dygtig købmand. En charmerende og opmærksom mand. En varm person, og en mand som giver de store følelser plads. Det betyder uendeligt meget for ham, at han stadig har loyale folk omkring sig. At de kommer til hans fødselsdag. At de tager telefonen, når han ringer.

Men mange, som tidligere solede sig i Flemming Østergaards succes og nød godt af hans fribilletter, sponsorture og eksklusive netværk,vil i dag ikke tale om deres forhold til Østergaard.

Hverken Søren Pind, Brian Mikkelsen eller Lene Espersen ønsker at udtale sig til avisen i dag om deres forbindelse til Flemming Østergaard.

»Der har været mange simple medløbere omkring Flemming Østergaard, som i dag er forduftet, fordi succesen har lagt sig. De fleste af medløberne kan findes blandt politikerne,« siger en af Østergaards loyale støtter, der dog ikke vil have sit navn frem i avisen.

At se sit navn og ansigt i forbindelse med Don Ø tør Hans Henrik Palm til gengæld godt. Eksbokseren, der blev indlemmet i Østergaards inderkreds og bestyrelse i Parken, da hans kæde Fitness.dk i 2006 blev købt af underholdningskoncernen, taler varmt om Østergaard. Også efter tiltalen fra Bagmandspolitiet.

»Jeg har altid opfattet Flemming som en rar og imødekommende mand. Jeg har stor respekt for ham, og derfor var jeg glad for at være med til hans 70-års fødselsdag,« siger Hans Henrik Palm, der selv har oplevet livets skyggesider, da han gik personligt konkurs i 2011 efter at have levet et liv som multimillionær.

Det kunne aldrig falde eksbokseren ind at svigte Don Ø. Heller ikke, hvis Østergaard bliver sendt i fængsel.

»Det ændrer ikke ved mit personlige forhold til ham. Jeg har også selv haft en svær tid, og i den periode har Flemming i den grad været der, hvis jeg har haft brug for det. Så min loyalitet til ham er intakt,« siger Hans Henrik Palm og sætter tyk streg under:

»Både ægteskab og venskab gælder i medgang og modgang. Vi er gode kammerater, og vi stoler på hinanden, og det gælder uanset hvad andre siger,« siger eksbokseren om sin ven.

Også en af Danmarks mest kendte ejendomsmæglere Peter Norvig står last og brast med den tiltalte Don Ø og deltog ligeledes i hans 70-års fødselsdag på Nimb.

For fem år siden var Norvig og Palm ikke bare i Østergaards inderkreds. De var blandt de bestyrelsesmedlemmer, som var mest loyale over for Don Ø. Også da det gjaldt den omdiskuterede aktieoptionsordning til Flemming Østergaard, som sikrede ham en fortjeneste på 15,5 mio. kroner, som Bagmandspolitiet nu vil konfiskere. Netop aktieoptionsordningen fik ifølge Bagmandspolitiets teori Østergaard til at interessere sig så voldsomt for kursstigninger i Parken-aktien, at han medvirkede til, at en række aktietilbagekøb foretaget af Parkens ledelse fik manipuleret kursen voldsomt op. Østergaard fik sin fortjeneste på 15,5 mio. kroner, da han i 2008 udnyttede sine aktieoptioner og solgte sine Parken-aktier samme dag. Til trods for de alvorlige anklager fra Bagmandspolitiet mener hverken Palm eller Norvig, at aktieoptionerne til Don Ø var et uheldigt træk fra bestyrelsen og aktionærerne.

»Resultatløn er en rigtig god idé. Det har jeg altid ment, og jeg syntes ligesom den øvrige bestyrelse, at det var en god beslutning at give Flemming aktieoptionerne. Vi handlede ud fra den viden og den rådgivning, som vi fik dengang,« siger Peter Norvig.

I går lød det fra andre i Berlingske Business, at det set i bagklogskabens lys var en klar fejl at give Østergaard aktieoptioner for eksorbitante summer. Bl.a. lød det fra tidligere bestyrelsesmedlem Flemming Lindeløv og CBS-professorer, at aktieoptionerne kan have motiveret Østergaard til at fokusere på kortsigtede kurshop i stedet for virksomhedens langsigtede udvikling.

Anklagerne om kursmanipulation mod Flemming Østergaard får ikke Peter Norvig til at holde afstand til den detroniserede bestyrelsesformand.

»Jeg har fuld tillid til Flemming, og derfor var jeg også glad for at være med til hans 70-års fødselsdag,« siger Norvig.

FORÅRET 2008

Ifølge Bagmandspolitiets tiltale fandt Parken-ledelsens og Flemming Østergaards påståede kursmanipulation sted over 11 måneder i 2007 til 2008. På det tidspunkt har Østergaard været 10 år i Parken, og han fremstår mere magtfuldkommen end nogensinde. Han havde i 2002 forladt direktørposten og overtaget bestyrelsesformandsposten fra Peter Norvig og skulle fra den post koncentrere sig mere om overordnede linjer end detaljerne i forretningen. Østergaard havde udpeget Mogens Glistrups søn, Jørgen Glistrup, til direktørposten, men Østergaard havde svært ved at give den nye direktør plads. I stedet optrådte Østergaard de facto som både formand og direktør, mens Glistrups indflydelse blev minimeret.

Mens aktiekursen ifølge Bagmands- politiet blev handlet op af Parkens ledelse ved massive opkøb af egne aktier kort før lukketid på Fondsbørsen, styrede Østergaard Parkens administration på sin egen uortodokse facon. På den ene side var han venligheden selv over for en lang række af kontorets ansatte, og han spurgte interesseret ind til deres velbefindende og familier. Til andre tider var Østergaards adfærd ubehagelig og dybt usædvanlig for en bestyrelsesformand. Over for ansatte førte Østergaard en rå og sarkastisk tone, og flere af dem havde svært ved at finde deres ben at stå på i forhold til den frembrusende bestyrelsesformand. Over for flere af kvinderne opførte han sig galant på en gammeldags og en til tider nedladende facon.

I finansverdenen bemærkede man også, at Østergaard var anderledes end de fleste danske erhvervsspidser. Parken havde ikke været noteret på børsen længe, inden der gik historier om, at i Parken var der ikke helt så strenge retningslinjer for, hvordan man skulle behandle potentielt kursfølsomme oplysninger. Var man i Østergaards eller Glistrups inderkreds, kunne man få informationer, som potentielt var kursfølsomme, hed det sig, og den slags var ganske usædvanligt i den danske finanstop, hvor man var vant til meget forsigtige og ordknappe topchefer. Desuden forlød det, at Parken-ledelsen helst benyttede mobiltelefoner, når den bad børsmæglere handle selskabets aktier, for der var en formodning om, at mobiltelefonerne var vanskeligere at aflytte.

Torsdag 7. november 2013 lyder det fra Bagmandspolitiet, at flere internt i Parken har kendt til planer om at handle Parkens aktiekurs op på et kunstigt højt niveau. Foruden Glistrup og Østergaard har Bagmandspolitiet tiltalt en tredje person fra Parken beskyttet af navneforbud og en enkelt person fra den nu krakkede Capinordic Bank. Ruller sagen frem planmæssigt, er den afgjort i byretten inden udgangen af 2014. Får Bagmandspolitiet medhold, står Østergaard og de tre øvrige tiltalte til en fængselsstraf, mens Parken og FIH Erhvervsbank kan se frem til bødestraf.Hos Parken Sport & Entertainment slikker man sårene efter Don Øs storhed og fald. Den nuværende formand John Dueholm har meddelt Østergaard, at han vil blive gjort erstatningsansvarlig, hvis selskabet Parken skulle få en dom for hans gerninger. Samtidig ærgrer Dueholm sig over, at sagen vil kaste lange skygger ind over Parken.

»Uanset hvordan sagen ender, så må vi forberede os på, at den ikke bliver god for Parkens omdømme i 2014. Det er en forbandet irriterende sag at have hængende over hovedet. Særligt, når vi ikke har noget med den at gøre,« lyder det fra Parkens nuværende formand.

Luften mellem John Dueholm og den tidligere bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, er på frysepunktet. Da Østergaard blev smidt ud af bestyrelsen i 2010, fik han et æresmedlemskab i klubben som et plaster på såret.

Tildelingen vakte dog stor kritik, og kun en måned senere blev æresmedlemskabet annulleret.

Både Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup er blevet tilbudt interview til denne artikel, men de har ikke ønsket at svare på avisens spørgsmål.