Fra juicekonge til biotek-investor: »Ideen og forretningen er fantastisk interessant«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

Kasper Basse - CEO for Joe & the Juice Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Godmorgen

Vi er nået til ugens tredje overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier, og det er midten af uge syv, der for mange betyder vinterferie. Således også om end en ufrivillig én af slagsen for Michael Flynn, der er Donald Trumps - nu tidligere - sikkerhedsrådgiver, efter han blev fyret i går.

  • Så er der mere at smile af i det danske startup-selskab Pleo, der netop har modtaget et kapitalindskud 24 millioner kroner.
  • Joe & Juice-stifteren Kaspar Basse investerer også millioner. Han har sendt en del af dem efter vennens biotekselskab.
  • Millionerne ruller også hos har Aarstiderne, der har mere end fordoblet omsætningen i løbet af de seneste år.
  • Endelig kommer vi forbi en historie om væksten i Europa, der for en gang skyld ikke indeholder ordet »krise.«

Lad os komme i gang:

1
Dansk iværksætter sætter tempoet op med ny millionindsprøjtning

Det danske fintech-virksomhed Pleo har udviklet en betalingsløsning til arbejdsrelaterede udgifter, det tilbyder virksomheder virtuelle kort til onlinekøb og plastikkort til køb i butikker. Kortet er forbundet til en app, så medarbejdere og ledere kan holde øje med og administrere virksomhedens udgifter i realtid.

Den unge virksomhed har netop fået et nyt  kapitalindskud på 24 millioner kr. Det er anden gang siden august, at virksomheden tager kapital ind, og sammenlagt bringer det Pleos første kapitalrunde op på 40 millioner kroner.

»Vi har nu set vores produkt i markedet og fået rigtig god respons. Vi har en masse nye kunder, der gerne vil om bord, og vi får mellem 50 og 100 henvendelser hver uge. Og det er kun på det danske marked,« siger medstifter og direktør Jeppe Rindom, der forklarer, at succesen ikke stopper her.

»Vi ville allerede nu i gang med marked to og tre sideløbende med, at vi ruller ud i Danmark. Og det kræver ansatte og penge,« fortæller Jeppe Rindom. Læs hele historien her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Juicekonge investerer i biotek

Iværksætteren Kaspar Basse, der har tjent små 400 mio. kr. på at stifte og lede succesforretningen Joe & The Juice, er parat til at smide nogle af millionerne i en noget anden retning, end juicekongen er vant til. Det skriver Finans.dk.

Gennem sit selskab KAB Biotech Holding har Kaspar Basse købt biotekaktier for små 7 mio. kr. konkret drejer det sig om virksomheden Y-mAbs Therapeutics, der har adresse i både New York og Rungsted Kyst. Virksomheden er stiftet i 2014 af Thomas Gad, der er Kaspar Basses ven, og virksomheden arbejder med at udvikle antistofbehandling mod kræft i samarbejde med Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York.

»Ideen og forretningen er fantastisk interessant, og vi må alle håbe, at det bliver ved med at udvikle sig godt,« skriver Kaspar Basse i en e-mail til Finans.dk.

3
Trump kendte til Flynn-samtaler i ugevis inden fyring

USA's præsident, Donald Trump, følte sig ført bag lyset af sin nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, og derfor bad han ham mandag indlevere sin afskedsbegæring. Det fortæller præsidentens talsmand, Sean Spicer, på et pressemøde tirsdag i Washington, skriver Ritzau Finans.

Her er det også er kommet frem, at Det Hvide Hus allerede 26. januar blev orienteret om Flynns kontroversielle samtaler med den russiske ambassadør.

»Præsidenten har været meget bekymret over, at general Flynn har vildledt vicepræsident Mike Pence og andre,« siger Spicer. »Tilliden mellem Flynn og Trump var i færd med forsvinde, og det var det, som gjorde, at Trump bad Flynn om at gå af,« tilføjer han. Flynn beskyldes for at have løjet over for vicepræsident Mike Pence om indholdet af samtaler, han havde med Ruslands ambassadør i USA i slutningen af december.

4
Valutamedvind har styrket væksten i Europa

Mandag glædede flere økonomer sig over, at Europa-Kommissionen for første gang siden finanskrisen forventer positiv BNP-vækst for samtlige EU-lande frem mod 2018. En væsentlig del af forklaringen skal dog findes i, at eurokursen er blevet banket i bund af ekspansiv pengepolitik, hvilket har styrket den europæiske konkurrenceevne og eksport.

»En svagere euro har helt sikkert hjulpet med til at sætte fart i eurozonens økonomi gennem det seneste år. Fra foråret 2014 til foråret 2015 blev euroen handelsvægtet svækket med knap 15 pct. Vi vurderer, at det isoleret set har løftet den økonomiske vækst med omkring 0,5 procentpoint gennem de sidste ét til to år,« siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

Der lurer imidlertid mørke skyer i horisonten. Læs mere her.

5
Aarstiderne stormer frem

På fem år har Aarstiderne mere end fordoblet omsætningen og er vokset med over 300 millioner kroner. Det seneste årsregnskab i rækken fortsætter de gode takter og leverer selskabets bedste resultat nogensinde.

»Vi laver noget, som folk gerne vil have,« siger Annette Hartvig Larsen, adm. direktør, Aarstiderne, der netop har præsenteret et årsregnskab, der blandt andet for første gang runder en halv milliard i omsætning.

Direktøren peger på, at hun er tilfreds med resultatet på trods af øgede omkostninger. I alt voksede tallene på bundlinjen til 38,5 mio. kr., hvilket er en stigning på mere end 17 pct. i forhold til sidste års resultat.

»Vores pakkeriomkostninger er steget, og så har vi besat 30 nye fuldtidsstillinger. Det kræver også noget,« siger Anette Hartvig Larsen.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger generelt med pæne stigninger onsdag morgen, hvor investorerne følge i fodsporene af de friske rekorder på Wall Street tirsdag.

Trods de fortsatte styrtdyk i Toshiba, der de seneste par dage har været i stormvejr som følge af gigantiske nedskrivninger. Nikkei-indekset øger 1,1 pct.

Shanghai Composite stiger 0,4 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct. onsdag morgen.

Det sker i dag

Her er et kort overblik over nogle af dagens vigtigste begivenheder:

  • kl 9.30: Sveriges rentemeddelelse
  • kl 14.30: USAs forbrugerpriser for januar
  • kl 15.15: USAs industriproduktion for januar
  • kl 18.00: USAs Chef for Federal Reserve, Janet Yellen, giver halvårlig rapport i Repræsentanternes Hus