Foss rydder op i Indiens og Kinas mælkeindustri

Topchef i Foss forventer, at nyt produkt vil styrke markedspositionen globalt, særligt i Asien.

Torben Ladegaard blev topchef i virksomheden i Hillerød for fire år siden, da Peter Foss besluttede at træde et skridt tilbage og blive bestyrelsesformand. Med mere 1.300 medarbejdere er virksomheden et stykke dansk industrihistorie. Med en personlig formue på 8,6 mia. er virksomhedens ejere, familien Foss, i øvrigt nr. otte blandt Danmarks 100 rigeste. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når bønderne har afleveret deres mælk ude på opsamlingsstederne, kan en dansk udviklet skanner på kun 30 sekunder afsløre, om mælken er forurenet, indeholder farlige stoffer eller er fortyndet med vand.

På den måde er Foss medvirkende til sikre tilliden til Indiens og Kinas landbrugs- og fødevareindustri. Men alligevel vil det tage mange år, før man i disse lande har fået bugt med fup og svindel i mejeriproduktionen, erkender Torben Ladegaard, topchef i Foss i Hillerød.

Opfindere, forskere og ingeniører fra innovationsafdelingen på Hillerød-virksomheden har med succes udviklet en superskanner, der kan afsløre, om mælkefarmere i f.eks. Indien, Kina, Brasilien og Mexico svindler for at få en økonomisk gevinst.

Svindel med mælk er et verdensomspændende problem, især i lande uden for Europa, USA, Canada, Australien og New Zealand. Alene i Kina har Foss solgt 650 mælkeskannere, der har navnet Milkoscan. På verdensplan er der solgt 4.000 af analyseinstrumentet, der normalt måler fedt, proteiner og lactose, men nu med den nye software også kan afsløre svindel.

»Når en landmand i Indien leverer mælk, kan det være nærliggende lige at putte lidt ekstra vand og billig palmeolie med sæbe i for at få tilstrækkelig fedt i mælken. Og der kan hældes sukker og stivelse i mælken for at få mere tørstof i mælken. Disse ting kan vores skanner afsløre,« siger Dorthe Bisgård Oldrup, som er market manager for udstyr til mejeribranchen med stolthed i stemmen.

Den nye løsning fra Foss, der kan hjælpe fødevareproducenter med at undgå forurening og farlige stoffer i maden, hedder »GoodProduct«. Den markerer ifølge Torben Ladegaard et vendepunkt i moderne føde-vareanalyse.

I en lang række lande verden over har man oplevet fødevareskandaler, hvor svindlere putter ulovlige stoffer i mælken for, at den kan få et tilstrækkeligt højt indhold af protein og dermed en bedre betaling.

Blandt de mest alvorlige i de seneste år er den omfattende og katastrofale melamin-skandale i Kina, hvor 300.000 forbrugere, især børn, blev syge af forgiftet mælk.

I Brasilien bliver der ofte gjort forsøg på at putte kunstgødning i mælken. Europa har tidligere haft alvorlige dioxin-forureninger af bl.a. frugt og chokolade.

»Vi venter, at vores nye produkt vil styrke vores markedspositioner globalt, særligt i Asien,« siger Torben Ladegaard.

Foss, der årligt omsætter for godt 1,7 milliarder kr., leverer analyseløsninger til 100 af verdens største fødevareproducenter. 80 procent af al mælk, der bliver handlet på verdensmarkedet, bliver analyseret af udstyr fra virksomheden i Nordsjælland.