Forvirringen om kronesvækkelsen kan lette tirsdag

Tirsdag eftermiddag kommer der lys for, om det var overvismandens udtalelser eller Nationalbankens valutahandler, der fik kronekursen ned i fredags.

Foto: HANDOUT.
Læs mere
Fold sammen

Lidt af forvirringen om årsagerne til de seneste dages markante udsving i den danske kronekurs kan blive mindre tirsdag eftermiddag.

Økonomer håber i opgørelsen af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken at finde svar på, om det var Nationalbanken, der via intervention og salg af kroner udløste den pludselige og markante svækkelse af den danske krone fredag i sidste uge.

Den anden mulighed er, at investorer kan have lukket deres danske kronepositioner, og at tendensen på markedet i det mindste midlertidigt er tippet, så der nu er en valutaudstrømning efter flere uger, hvor Nationalbanken har måtte forsvare fastkurspolitikken ved at sælge kroner og købe valuta i stor stil.

Indikerer nettostillingen et større fald i valutareserven, vil det være godt nyt, vurderer valutastrateg i Nordea Niels Christensen.

- Hvis vi ser det, så vil vi være tilbøjelige til at tolke det som om, at der lukkes ned for de spekulative positioner i stor stil. Det vil være den mest håndfaste konklusion, man kunne drage af sådan et tal, siger Niels Christensen til Ritzau Finans.

Der er dog også mulighed for, at tallene ender med at være åbne for fortolkning og dermed ikke siger noget entydigt.

- Billedet kan godt blive forplumret lidt af, at der kan være investorer, der har lukket nogle positioner ned samtidig med, at Nationalbanken har interveneret, konstaterer Niels Christensen.

Endelig kan tallene vise, at en fortsat indstrømning af valuta, hvilket formentlig vil dække over, at det var Nationalbanken, der intervenerede og svækkede kronen i fredags.

Før Niels Christensen tør konkludere, at styrkelsespresset på den danske krone helt er afblæst, skal han derfor se flere på hinanden følgende statistikker.

- Hvis vi i de næste fire til fem dage kommer til at se nettotal, der indikerer plus/minus 3-5 mia. kr., så er det da stærke tegn på, at presset letter, vurderer han.

På obligationsmarkedet er renterne på de danske statsobligationer og realkreditobligationer steget såvel fredag som mandag, hvilket umiddelbart også kunne være et signal om mindre efterspørgsel fra udlandet efter danske værdipapirer.

- Men det kan man anse for at være både positivt som negativt, for det gør også, at værnet mod den danske krone er mindre, end den har været, vurderer Niels Christensen.

Fakta er dog, at kronen tirsdag formiddag ligger i 7,4555 kr. for en euro og dermed noget svagere end de 7,4440 kr. for en euro, som Nationalbanken holdt kronen bundet til i nogle uger frem til fredag formiddag. Fredag i sidste uge samt mandag handlede kronen endda længe over 7,46 kr.