Forventning om 200 mio. kr. mere i julegaver

Dansk Erhverv er parat til at sætte tal på årets forventede jule-omsætning, og det tyder på, at der bliver brug for mere gavepapir, da den samlede julehandel vil stige med cirka 200 millioner kroner i år.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Dansk Erhverv forventer flere julegaver i indkøbskurven i år.
Læs mere
Fold sammen

Den søde juletid nærmer sig og traditionen tro er Dansk Erhverv klar på at komme med et bud på, hvad butikkerne kan forvente sig i julesalg. Og står det erhvervsorganisationen, så er der godt nyt nationens gavemodtagere.

Dansk Erhverv forventer nemlig, at den samlede julehandel vil stige med cirka 200 millioner kroner i år. Det er dog ikke ensbetydende med, at man skal forvente dobbelt så store gaver som sidste år. De 200 millioner udgør kun en mindre procentfremgang set i lyset af, at den samlede juleomsætning ventes at lande på 8,6 milliarder kroner.

Alligevel vælger Dansk Erhvervs markedsdirektør Henrik Hyltoft at tolke prognosen gennem de positive briller.

»Julehandlen har stor betydning for, hvordan det går for indtjeningen i mange brancher i detailhandlen, og derfor er det positivt for butikkerne, at dette års julehandel ser ud til at blive lidt større end sidste år,« siger han i skriftlig kommentar.

Han påpeger, at man kan se julehandlen som en strømpil for den almindelige købelyst blandt forbrugerne og for deres forventninger til fremtiden. Han betegner 2014 som »et godt år« for julehandlen, selv om julehandlen har været under pres siden kriseåret 2008.

Henrik Hyltoft noterer sig dog, at dansk økonomi er i bedring, og at detailhandlens omsætning vokser - om end kun langsomt.

»2015 har ikke været et prangende godt år for detailhandlen, men dansk økonomi har trods alt oplevet vækst efter mange års stilstand, og detailomsætningen er gradvist ved at blive genoprettet siden lavpunktet i 2013,« siger han.

Organisationens undersøgelser viser, at hver eneste husstand i gennemsnit havde cirka 3.200 kr. i ekstraforbrug i julemåneden sidste år, hvis man sammenligner med en gennemsnitsmåned. Hver husstand spenderede i gennemsnit over 1.500 kroner på forbrugsvarer, mens 857 kroner gik til fødevarer og 790 kroner til beklædning, viser undersøgelsen fra Dansk Erhverv.