Fortsat stor mystik i kontroversiel sag om erhvervsspionage

Retten i Helsingør forbliver hermetisk lukket i usædvanlig sag om erhvervsspionage. Sådan lyder meldingen fra dommeren i sagen, hvor en direktør for en dansk virksomhed står anklaget for at have ageret på kant med straffeloven.

Arkivfoto: Retten i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Dørene til retslokalet, hvor en direktør fra en større dansk virksomhed står tiltalt i en alvorlig sag om erhvervsspionage, forbliver lukkede med syv sejl. Det står klart, efter at anklageren fredag morgen bad dommeren i Helsingør om at opretholde dørlukningen. Argumentet fra anklageren lød blandt andet, at dørene skulle lukkes, fordi »den mistænkte medgerningsmand« ikke skal have mulighed for at påvirke politiets verserende efterforskning.

»Det handler om en sag vedrørende straffelovens paragraf 299a, der har stor betydning for de involverede parter. Der foregår en efterforskning, og den mistænkte medgerningsmand skal ikke have mulighed for at påvirke den efterforskning. Derfor skal dørene lukkes,« lød det fra anklagermyndighedens side.

Mens solstrålerne bragede ned udenfor havde en håndfuld personer taget plads i Helsingørs finérbeklædte retslokale. I midten af rummet sad den anklagede direktør iklædt ternet skjorte og mørke bukser. Og med dommeren tårnende foran sig.

Den varetægtsfængslede mand er beskyttet af navneforbud, men er direktør i en større dansk virksomhed lige under topledelsen. Han har ifølge Berlingskes oplysninger tidligere haft en lignende stilling i en anden kendt dansk virksomhed, men den verserende sag drejer sig angiveligt om direktørens nuværende ansættelse.

Direktøren blev i første omkring krævet fængslet d. 10. maj, hvor han ifølge Ekstra Bladet var blevet anholdt af politiet i de tidlige morgentimer. Kort efter blev han løsladt igen, men tre dage senere måtte direktøren lade sig varetægtsfængsle på ny, efter at der blev afholdt et nyt retsmøde om sagen.

Varetægtsfængslingen løb i første gang frem til d. 27. maj, og det er derfor, at retten i Helsingør denne fredag formiddag lægger lokaler til et nyt retsmøde i sagen. Her vil anklagemyndigheden forsøge at få varetægtsfængslingen af direktøren forlænget.

Retsmødet forblev afholdt bag lukkede døre, og dommeren besluttede at varetægtsfængsle den sigtede i yderligere 14 dage på baggrund af bevismaterialet. Men det kærede han til Landsretten.

Usædvanligt hårde anklager

Direktøren er sigtet efter straffelovens § 299a og drejer sig om en overtrædelse under særligt skærpende omstændigheder af markedsføringslovens § 19. Det har Lars Bo Langsted, juraprofessor ved Aalborg Universitet og ekspert i økonomisk kriminalitet, tidligere fortalt Berlingske.

»Det er en meget usædvanlig sag, og jeg kan ikke på stående fod komme i tanke om fortilfælde,« har Lars Bo Langsted blandt andet sagt.

I sig selv er anklagerne om overtrædelse af markedsføringslovens § 19 ikke synderligt usædvanlige. Men det er brugen af »særlige skærpende omstændigheder« og straffelovens § 299a, som Lars Bo Langsted hæfter sig ved.

»Paragraffen indeholder både erhvervsspionage og overtrædelse af tavshedspligt. For at straffelovens paragraf 299a kommer i spil skal det enten været meget systemtatisk eller omhandle særligt følsomme oplysninger.«