Fortsat positive nøgletal

Markedskommentar.

Det er næsten for godt til at være sandt: De positive økonomiske nøgletal fortsætter med at bekræfte solid fremgang i amerikansk økonomi, oliepriserne falder, og det amerikanske aktiemarked sætter nye rekorder efter seks måneders kursstigninger. På kort sigt er signalerne altså meget positive.

Særligt er det værd at bemærke, at Nasdaq efter tre dages pæne stigninger brød op gennem et to-måneders kursinterval ved at passere 2470. Stigningen skete endda under stor omsætning med 2,4 mio. handlede aktier, hvilket indikerer en solid købsinteresse bag kursstigningerne.

Omkring de økonomiske nøgletal viste det amerikanske detailsalg excl. auto fremgang på hele 1,0 procent - det dobbelte af analytikernes forventninger på 0,5 procent. Samtidig blev der meldt om 299.000 nye arbejdsløse mod forventningen på 320.000.

Risikofaktorerne er nu dels fornyet inflations- og rentefrygt, og den lange amerikanske rente er da også på vej op igen. Og dels begynder regnskaberne for fjerde kvartal nu at komme for de amerikanske selskaber. Her vil eventuelle skuffelser antageligt sende aktierne ned med stor styrke.

Da analytikernes forventninger i forvejen er skruet godt i vejret, tror vi ikke på ligeså mange opjusteringer denne gang - som i de seneste meget stærke kvartaler. Opbremsningen i den økonomiske vækst må nu begynde at sætte sine spor på virksomhedernes indtjening.

I første omgang beholder vi dog de positive briller på, da både teknikken og de økonomiske nøgletal peger i retning af plusser. Vi forventer dog ikke, at der skal mange negative nyheder til for at vælte læsset.

Usikkerhed omkring forholdene på verdens største marked, USA, betyder, at også det danske marked befinder sig på tynd is for tiden. Men eftersom aktiehandel næsten per definition medfører en risiko, så er det noget man må leve med. Kan man ikke acceptere en vis risiko for pludselige kursfald, så skal man holde sig væk fra aktiemarkedet.

Vi anbefaler, at man holder sin kapital placeret i aktier, indtil det beviseligt er en dårlig placering. Og det er det først, når kurserne begynder at falde.