Forslag om europæisk mindsteløn skaber usikkerhed om den danske lønmodel

EU-Kommissionen har onsdag fremsat sit længe ventede forslag til en fælles mindsteløn i EU. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) frygter, at den danske model kan komme i klemme, men den bekymring afviser EUs jobkommissær, Nicolas Schmit.

EU-Kommissionen har fremlagt sit længe ventede forslag til en mindsteløn i EU. Forslaget har på forhånd skabt stor frustration i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

EU-Kommissionen har onsdag fremsat et forslag, der skal sikre en europæisk mindsteløn. Det oplyser Kommissionen onsdag eftermiddag.

Forslaget har på forhånd mødt modstand fra Danmark, hvor flere politikere, arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger har udtrykt bekymring for, at en europæisk mindsteløn vil påvirke den danske model, hvor fagforeninger og arbejdsgivere forhandler løn uden politisk indblanding.

Den bekymring afviser Europa-Kommissionen, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) føler sig endnu ikke helt overbevist om, at en europæisk mindsteløn ikke vil få betydning for den danske model.

»Vi anerkender selvfølgelig, at EU-Kommissionen gerne vil sikre, at alle europæere får en ordentlig løn, de kan leve af, når de arbejder fuld tid – både af hensyn til den enkelte og for at sikre fair konkurrence mellem landene. Det, er vi helt enige i, er nødvendigt. Men der skal ikke herske tvivl om, at regeringen er lodret imod enhver regulering, der kan underminere den danske arbejdsmarkedsmodel – direkte eller indirekte,« siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

»Vi vil ikke ændre den danske model, hvor det er parterne, der forhandler lønnen uden politisk indblanding. Sådan skal det fortsat være i Danmark. Vi er bekymrede for, hvad et direktiv kan få af betydning – også indirekte – for vores model. Derfor vil vi nu – i tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter – nærstudere forslaget og de mulige konsekvenser for vores model. Her vil vi selvfølgelig også have fokus på hjemmelsgrundlaget, nærhedsprincippet og EU-Domstolens mulige rolle,« fortsætter beskæftigelsesministeren.

Regeringen vil nu have afklaret, om EU-Kommissionen overhovedet har hjemmel til at fremsætte forslaget, ligesom den vil have undersøgt, om direktivet på sigt kan risikere at give de lønmodtagere, der ikke er omfattet af en overenskomst, rettigheder og derved ad bagvejen indføre lovbestemt mindsteløn, fremgår det af meddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet.

Kommissær: Det har ingen betydning for den danske model

Hos organisationen Lederne er direktør Torkild Justesen også bekymret for, hvordan Kommissionens forslag vil påvirke den danske model.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at alle skal have en fair løn og arbejde under ordentlige vilkår, men Kommissionens forslag om en europæisk mindsteløn er ikke fremlagt med Danmark i tankerne. Det er derimod meget relevant i visse andre medlemslande. Til gengæld har det potentiale til effektfuldt og sikkert at undergrave godt 120 års dansk tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere forhandler sig frem til vilkår på arbejdsmarkedet,« siger Torkild Justesen.

Den bekymring bliver dog afvist af EUs jobkommissær, Nicolas Schmit. Til Ritzau og to nordiske nyhedsbureauer understreger han, at forslaget ikke indeholder en forpligtelse til at indføre en lovpligtig mindsteløn. Faktisk er forslaget og tiltagene i direktivet slet ikke aktuelle for Danmark og enkelte andre lande, fastslår han.

»Jeg må sige, at jeg ikke altid har forstået argumenterne. Der er en frygt for et direktiv, da de tror, at det er en indblanding i deres arbejdsmarkedssystem i bred forstand. Det er ikke tilfældet,« siger han ifølge Ritzau.