Forskning er blevet en god forretning

Sidste år solgte 23 danske forskningsinstitutioner patenter og licenser for 29 millioner kroner. Det er dobbelt så meget som i 2005. På Syddansk Universitet fik stiftet en række spin-off virksomheder.

Robot-viden, projekter inden for biotekindustrien og udvinding af fiskeolie fra den lille krill-reje, som lever ved Sydpolen.

Det er nogle af de forskningsprojekter, som Syddansk Universitet tjente penge på sidste år.

Ifølge P1 Morgen er dansk forskning blevet meget bedre til at hente penge hjem på de projekter, der bliver gennemført.

Sidste år solgte 23 danske forskningsinstitutioner patenter og licenser for 29 millioner kroner. Det er dobbelt så meget som i 2005.

På Syddansk Universitet har forskningen ligefrem resulteret i stiftelsen af nye virksomheder.

- Vi fik solgt og licenseret en hel del af vores viden ud, og vi fik stiftet en række nye spin-off virksomheder fra vores forskning, fortæller direktør Per Overgaard Nielsen fra Syddansk Universitet til P1 Morgen.

Alt i alt kunne direktøren notere et samlet salg på 6,2 millioner kroner, og når han trækker udgifterne fra, så var der fem millioner kroner i fortjeneste. Men det tal skulle gerne vokse i de kommende år.

- Det bliver tydeligere og tydeligere, at universiteterne vil bidrage væsentligt til værditilvæksten i det danske samfund med nye idéer og nye virksomheder og produkter i de kommende år, siger Per Overgaard Nielsen.

Kilde: DR P1