Forskere: Rige danske familier skjuler 60 milliarder i skattely

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: PETER NICHOLLS. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

Lad os gå direkte til morgenens store nyhed: En ny opsigtsvækkende rapport afslører, at de rigeste danske familier har skjult formuer i skattely.

1
Rapport: Rige familier putter penge i skattely

De 320 rigeste familier herhjemme har skjult 60 mia. kr. for Skat i konti i lande i skattely. Det er konklusionen på en ny rapport, som i dag fremlægges på Christiansborg.

Det svarer til, at denne gruppe af rige danskere har gemt en fjerdedel af deres formuer i skattely, skriver DR Nyheder på baggrund af rapporten.

Oplysningerne om de mange skjulte milliarder stammer fra lækkede schweiziske bankoplysninger og nordiske skatteoplysninger.

»Vi kan se i papirerne fra Swiss Leaks (lækkede bank-papirer, red.), at det i vid udstrækning er de alle allerrigeste, der har gemt deres penge i skattely. Oversat til danske forhold betyder vores resultater, at de rigeste 320 familier, som alle har en formue over 250 millioner kroner, har gemt en fjerdedel af deres formue i skattely, forklarer Niels Johannesen, der er lektor i økonomi ved Københavns Universitet og har arbejdet i fire år på rapporten.

2
Miraklet i Munkebo

10. august 2009 glemmer Lars-Erik Brenøe aldrig.

Her måtte han som bestyrelsesformand for Lindø-værftet træde ind i fabrikshallen og fortælle de 2.300 medarbejdere, at Mærsk lukker værftet ned. De mistede deres arbejde.

I dag er Lindø mod alle odds forvandlet til en vækstsucces. Hvordan blev et dødsdømt skibsværft til en enestående fynsk industrisucces på under otte år?

Læs med her.

3
Opsving skaber jobfest for det grå guld

Det grå guld er for alvor begyndt at vise sin værdi på det danske arbejdsmarked. I de senere år er fire ud af ti nye job gået til personer over 60 år.

Det er godt for den danske økonomi, for ellers ville vi være røget ind i mangel på arbejdskraft, lyder det fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Læs hele historien i Berlingske Business.

Business anbefaler

4
»Topcheferne får for meget i løn«

Der var aktiepakken på omtrent 500 mio. kr. til Nets-chefen, Bo Nilsson. Så var der bonussen på 57 mio. kr. til Novozymes' ledelse, som blev præsenteret samtidig med, at virksomheden fyrede 200 ansatte.

Det lader til, at danskerne har fået nok af den slags historier. I hvert fald mener 68 pct. af danskerne, at topcheferne får for høje lønninger. Det viser en ny undersøgelse, som Finans.dk skriver om.

Opfattelsen går hen over de politiske skel og samfundslag. Målingen viser, at over halvdelen af vælgerne i alle partier mener, topcheferne er for højt lønnet - undtagen i Liberal Alliance og De Radikale, hvor det er lidt færre.

Der er dog blot 21 procent, der mener, at politikerne skal lægge et loft for, hvor meget topcheferne må tjene.

Det sker i dag

  • Kl. 10: Danish Crown gør status halvvejs i regnskabsåret

  • Kl. 15: ECB-chef Mario Draghi taler i Europa-Parlamentet

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger overordnet positive mandag morgen, hvor investorerne ignorerer endnu en nordkoreansk missiltest og i stedet fokuserer på amerikanske pengepolitik.

  • Nikkei 225: +0,2 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.