Forsikring mod netbankindbrud blomstrer

Danske virksomheder skal selv dække tab, når udenlandske hackere stjæler penge fra netbanken. Men en kriminalitetsforsikring kan løse problemet, som endnu ikke er stort herhjemme.

Når internationale hackere bryder ind i danskernes netbanker har det – udover en ubehagelig oplevelse – ingen konsekvenser – bankerne dækker tabet.

Sådan forholder det sig ikke, når de selvsamme hackere bryder ind i danske virksomheders netbanker. Som udgangspunkt dækker banker nemlig ikke virksomheders tab, oplyser bankernes brancheforening, Finansrådet.

I kølvandet på IT Factory-skandalen, hvor Stein Bagger svindlede for 862 millioner kroner, har flere virksomheder øget indsatsen mod svindel og bedrageri – herunder mod indbrud i netbanken.

- Interessen for at være dækket i tilfælde af netbank-indbrud er steget markant. Og stort set alle virksomheder kan blive dækket, hvis de tegner en kriminalitetsforsikring, siger partner i forsikringsmæglerselskabet, Willis, Klaus Stubkjær Andersen.

Endnu er et fåtal dækket

Han vurderer, at omkring 40 procent af de børsnoterede virksomheder er sikret mod netbank-indbrud gennem en kriminalitetsforsikring. Det gør sig kun gældende for omkring 15 til 20 procent blandt mindre virksomheder.
Han er dog ikke i tvivl om, at tallet er langt højere om kort tid:

- Vi forventer, at det bliver et af de næste standardprodukter for danske virksomheder, siger Klaus Stubkjær Andersen.

Ifølge Finansrådet er der endnu tale om et meget lille problem herhjemme. Sidste år var der i alt 130 ”succesfulde” indbrud i netbanker med et samlet tab på 6,5 millioner kroner. Desværre er det ikke muligt at dele indbruddene op mellem privat- og erhvervskunder:

- Men det er vores klare vurdering, at langt de fleste indbrud er hos private kunder, hvor der er en svaghed i sikkerhedssystemet. Det bruger forbryderne til at installere et lille program, så de kan lure adgangskoder med videre og herefter fjernstyre computeren, siger underdirektør i Finansrådet, Tina Füssen.

Prisen svinger markant

Et indbrud i virksomheders netbank behøver imidlertid ikke komme fra en ekstern. Der kan også være tale om, at egne medarbejdere bryder ind i og overfører penge til egen konto, og det vil også være dækket af en kriminalitetsforsikring.

Prisen på en sådan forsikring svinger voldsomt afhængig af beløbet, som ønskes forsikret og af virksomhedens eksponeringen mod forskellige markeder. Især det sidste øger risikoen for indbrud i netbanken, fordi mange enheder i forskellige lande kan have adgang til netbanken.

- Men overordnet set er det et produkt, som almindelige, mellemstore virksomheder kan erhverve sig for omkring 30.000 kroner om året. Så er man forsikret for svindel på op mod måske 15 millioner kroner, siger Willis-partneren, Klaus Stubkjær Andersen.

Forsikringstageren kan dog ikke læne sig tilbage og tro, at det ikke længere er nødvendigt at foretage de almindelige sikkerhedsopdateringer:

- Derfor får en virksomhed heller ikke den fulde forsikringssum, hvis et indbrud eksempelvis skyldes et generelt virusangreb, som burde være fanget af de almindelige sikkerhedsforanstaltninger. Men hvis nogen hacker sig ind og begår indbrud, er der fuld dækning, siger Klaus Stubkjær Andersen.

Brancheløsning efterlyses

Han siger, at interessen blandt danske virksomheder er blevet så stor, at Dansk Industri har bedt Willis finde en brancheløsning for organisationens mange medlemmer.

Finansrådet oplyser, at der i årets første kvartal har været 27 indbrud i netbanker med et samlet tab på 1,8 millioner kroner som følge. Det er flere end samme kvartal sidste år, men færre i forhold til fjerde kvartal sidste år, hvor 34 indbrud fjernede 2,7 millioner kroner fra danske konti.