Formand forbereder slutspillet i ØK

Forberedelsen af den sidste og endelige strømlining af ØK er i gang. Lav aktiekurs forstyrrer bestyrelsens drøm om sidste frasalg. Investeringsbank hyret ind.

Henning Kruse Petersen. Bestyrelsen for ØK konstituerede sig efter generalforsamlingen i dag med Henning Kruse Petersen som ny formand og Torsten E. Rasmussen som næstformand. Henning Kruse Petersen afløser advokat Jan Erlund, som efter 14 år som formand valgte at gå af, fordi han mente, at det var passende, at nye kræfter kom til for at føre ØK Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Østasiatiske Kompagni (ØK) skal trimmes én allersidste gang. Bestyrelsen i det, der engang var Danmarks største virksomhed, er ved at lægge sidste hånd på en plan, der skal fjerne omkostninger og stille den sidste virksomhed i ØK, flytteserviceforretningen Santa Fe, bedst muligt. Det sidste og endelige frasalg i ØK bremses af, at ØK-aktien på børsen er værdisat lavere end de bogførte værdier i selskabet.

Det fortæller ØKs bestyrelsesformand, Henning Kruse Petersen.

»Vi arbejder hårdt på at få værdien af selskabet op. Vi har lidt under, at vi har en virksomhed, der handler under indre værdi, og det er ude i hampen at sælge den virksomhed, der har et godt indtjeningspotentiale, til under indre værdi. Det er et forkert tidspunkt at skille sig af med Santa Fe på lige nu,« siger Henning Kruse Petersen.

Han henviser til nøgletallet Kurs/Indre Værdi, der er så lavt, at man for hver krone af værdi i koncernen kun betaler knap 70 øre. Det er meget sjældent, at et selskab, der ikke er i en livstruende krise, står i den situation.

ØK aflægger årsregnskab fredag, hvor det vil fremgå, hvordan Santa fe klarer sig som det sidste ben i ØK-koncernen. Regnskabet bliver det sidste, som ØKs topchef siden 2006, Niels Henrik Jensen, præsenterer. I Santa Fe tager Martin Thaysen over. Der kommer ikke nogen ny chef for ØK.

Samtidig med kampen for at få værdien af ØK og dermed også Santa Fe op har Henning Kruse Petersen hyret investeringsbanken Carnegie til at bistå sig, hvis der kommer købsinteresse for selskabet.

»Vi har hyret Carnegie til at udarbejde en forsvarsmanual, hvis der kommer nogen og vil give et bud på ØK,« siger Henning Kruse Petersen.

Santa Fe, der omsætter for cirka 2,7 mia.kr., har hjemme i London, og derfor er ØK-hovedsædet i København en unødig omkostning.

»Vi skærer nogle omkostninger væk fra vores struktur i København for at strømline virksomheden og koncernen og optimere vores omkostninger. Vi laver en enstrenget organisation,« siger Kruse. Han fortsætter:

»Der er én ting, der driver det her, og det er plejen af ØKs aktionærer. Du kan ikke have en virksomhed, der har en mor, der sidder med direktør og egen bestyrelse og ting og sager, og som ikke laver andet. Derfor skal vi have det her strømlinet,« siger formanden.

ØK er skrumpet gevaldigt ind de senere år.

Selskabet var ikke bare Danmarks, men Nordens største virksomhed i 1970erne. Men storhedsdrømmene blev for voldsomme, og de seneste 15-20 år har det stort set handlet om at sælge fra.

Da ØK solgte guldægget EAC Nutrition, der producerede modermælkserstatning, fra for 9,4 mia. kr. i 2005 troede alle, at ØK langt om længe havde nået gravens rand. Men stik imod alle forudsigelser var der i de følgende år mere at komme efter for ØKs aktiernærer.

Især kødforretningen Plumrose skabte stor vækst og aktionærværdi. ØKs Venezuela-eventyr blev dog også hjulpet af stor inflation i landet. Til sidst indhentede virkeligheden ØK i Venezuela. Inflationen kom ud af kontrol, og samtidig blev ØK ramt af, at virksomhedens ledelse ikke kunne få lov at veksle den lokale valuta og få den hjem til København. Sidste år solgte ØK så Plumrose fra for en slik, og det var ikke et sekund for tidligt. Siden er den venezuelanske valuta gået helt i dørken, så det ville have kostet ØKs aktionærer dyrt stadig at eje Plumrose.