Formand: DONG Energy skal  have et øje på alle risici

DONG Energy er en af de mest investeringstunge virksomheder i landet, og formand Thomas Thune Andersen skal sigte mod investeringer, der måske først giver afkast i 2020 i et farvand, hvor elpriser og statsstøtte betyder alt, og hvor man ikke har den luksus at kunne fokusere på ét problem.

Bestyrelsesformand i DONG Energy Thomas Thune Andersen er ved udløbet af årtiet formentlig i gang med at arbejde på en ny strategiplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor er du i 2020? Forfremmet? Forflyttet? Pensioneret?

Bestyrelsesformand i DONG Energy Thomas Thune Andersen er ved udløbet af årtiet formentlig i gang med at arbejde på en ny strategiplan. For alt, hvad den danske energikæmpe gør har selskabets 2020-plan som rettesnor: Koncernens havvindmølle-kapacitet skal firedobles og bygges 35-40 pct. billigere.Formandens store udfordring i DONG Energy er at navigere det enorme investeringsbudget sikkert igennem en verden, hvor understøttelsen til især den grønne energi nok er god, men samtidig lagt for had i store dele af det politiske landskab.

Og Thomas Thune Andersen vil også godt sætte fingeren på den største overordnede risici for DONG Energy:

»Det er energipriserne på alle leder og kanter. Og hvad er det, der driver det? Det er geopolitik. Og da må vi som selskab være tidligt på banen og identificere nogle af de ting, der kan påvirke os, før de begynder at gøre det,« siger formanden.

Begivenhedsrig start

Thomas Thune Andersen er opflasket i A.P. Møller-koncernen, som han var en del af frem til 2009, hvor han som direktør for Maersk Oil blev afskediget af Nils Smedegaard.

DONG-formanden udstråler den ordentlighed, som Esplanaden gerne vil kendetegnes ved, og han svarer beredvilligt og venligt på let nordsjællandsk. Han er velovervejet og venter gerne et par sekunder med at svare, og frem for alt fremstår han rolig og »in charge«.

Der har ellers været nok, der kunne slå revner i formandens stoiske fremtoning, siden han blev valgt i starten af august: EU har indført sanktioner mod Rusland, og Danmark er igen gået i krig i Mellemøsten, og i samme periode er olieprisen faldet med 15 pct.

Alt sammen noget, der kan påvirke DONG Energys forretning.

»Jeg kan godt lide at sige, at verden nok ikke er blevet hverken mere eller mindre risikofyldt, end den altid har været. Men det centrale er, at vi kigger på tilpasning. Det er et spørgsmål om at have identificeret risici i stedet for at sidde og gætte på, om det ene scenarie er mere sandsynligt end det andet. For det er der, det bliver farligt: For hvis det ikke bliver det ene scenarie, hvad gør man så med det andet?«

Risikostyring er det nye sort

Thomas Thune Andersen vil nødigt tale om formandens udfordring som sådan. Han gør det flere gange klart, at selv om han sidder for bordenden, så er han først og fremmest en del af bestyrelsen. Tidligere var han en del af ledelsesgruppen hos A.P. Møller - Mærsk i de vilde år før krisen, så kom nedturen, og under den var Thomas Thune Andersen medlem af bestyrelsen hos det britiske energiselskab Scottish and Southern Energy, næstformand i VKR Holding og formand hos Lloyds Register og DeepOcean. De sidste tre poster har han stadig.

»Min erfaring fra de virksomheder, som jeg har været involveret i, er, at der er sket et relativt stort skifte i, hvordan man vurderer risici. Før fandt det sted noget mindre struktureret, mens det i dag er lagt mere i system, så man er sikker på, at man har været igennem alle de forskellige elementer,« siger Thomas Thune Andersen og fortsætter: »Mellem 2004 og 2006, hvor det hele kogte, skulle man netop spørge sig selv: Hvad er den største risici? Og det var jo, at det hele brændte sammen. Og der må man sige, at der var nogle risiko-debatter, som man ikke havde. Og det kan meget vel have noget at gøre med, hvordan man diskuterede risici dengang.«

Thomas Thune Andersen peger på, at risikovurdering er kommet i højsæde. Udenlandske bestyrelser har deciderede risiko-komiteer. I DONG Energy har man en risiko- og revisionskomité, og den er ganske vigtig ifølge formanden:

»Bestyrelsesrollen handler i stigende grad om at hjælpe ledelsen med at identificere virksomhedens primære risici og hjælpe ledelsen med at afhjælpe dem. Risici begynder med, at vi har et sikkert arbejdsmiljø, så de mennesker, der arbejder i DONG Energy, kommer sikkert hjem. Men vi må også se på, om vi bygger en organisation, der er dynamisk nok, så den kan tilpasse sig de skiftende forhold i verden.«

Billige vind giver mindre risiko

Thomas Thune Andersen ved måske mere end nogen anden nulevende dansk erhvervsleder, hvad det vil sige at have checkhæftet oppe af lommen. Han havde kun siddet et år på chefstolen hos Maersk Oil, før han havde brugt næsten 50 milliarder kroner på bare to kontrakter. Den største af dem – en aftale om udvidelse af produktionen i Qatar – kostede 31 milliarder kroner i sig selv. DONG Energy går også imod nogle enorme investeringer i de kommende år.

Og kan formanden se ligheder?

»Ja. Virksomheder er forskellige, men helt grundlæggende er det et spørgsmål om langsigtede kapitalanlæg, der skal give en forrentning over tid. Det er samtidig også meget vanskellige projekter, hvor det har enorm påvirkning, om man har konstrueret fundamenterne forkert eller vurderet reservoiret forkert.« I modsætning til olie og gas er vindenergi, som DONG i den grad skal investere i, stadig stærkt afhængig af understøttelse. Og så er vi tilbage ved DONG Energys 2020-plan, for kuren mod de mange regulatoriske risici ifølge Thomas Thune Andersen er at strømmen bliver billigere.»Der er vi tilbage ved spørgsmålet om at få prisen på elektricitet ned. Subsidier og lignende er afgørende vigtige for at få nogle ting i gang, få projekter op at stå og gjort dem profitable. Men over tid må det være et spørgsmål om, at vi får bevæget det hele en vej, hvor det sammenligneligt er konkurrencedygtigt.«