Forbund spænder ben for lønstigninger

Glem alt om lønfest i det offentlige. Forbundene har allerede låst sig fast på beskedne lønstigninger, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.

De offentligt ansatte kan glemme alt om lønstigninger på 8, 10 eller 15 procent ved vinterens overenskomstforhandlinger.

De faglige organisationer har nemlig på forhånd sørget for, at ønskerne om en lønfest ikke kan blive opfyldt, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

"Vi har i mange år haft en såkaldt reguleringsordning. Den er udviklet sådan, at hvis det private område får et forspring på lønnen, så får de offentligt ansatte automatisk 80 procent af forskellen året efter. Det virker også den anden vej," siger Flemming Ibsen til Ritzau.

De offentligt ansatte kan derfor demonstrere alt det, de vil foran Christiansborg, når Folketinget åbner. De bliver reguleret ned i løn, hvis der forhandles en lønstigning på 6 procent, og stigningen kun har været på 4 procent på det private område. Ordningen blev lavet, så lønnen i det offentlige ikke bliver meget lavere end de privatansattes, men den virker altså begge veje.

/ritzau/