Forbund frygter skattekaos

Frygten for fyringer og lavere faglighed breder sig i Skat, der i denne tid tager hul på nye store omlægninger. Taberne bliver skatteborgerne, fordi de, der vil snyde i skat, får det lettere, lyder advarslen fra formanden for Dansk Told- og Skatteforbund.

Foto: Scanpix
»De, der vil snyde, får lettere kår og dermed er det alle andre, som skal betale regningerne. Jeg er ikke i tvivl om, at statskassen bliver den helt store taber, og at tabet kan gøres op i adskillige milliarder kroner,« siger forbundsformand Jørn Rise.

I en få uger gammel intern mail, som Berlingske Tidende har set, advarer skattedirektør Ole Kjær således om, at en række medarbejdere kan blive tvunget over i helt nye funktioner, hvis de skal undgå fyringer.

Skat vil tvinge en række folk til at skifte job internt. Årsagen er en satsning på nye IT-systemer, som skal give store rationaliseringsgevinster og som kræver nye medarbejdere. Siger de nej, kan konsekvensen blive fyresedler til et ukendt antal medarbejdere.

Usikkerheden får fagforbundet til at sige fra: »Medarbejderne rykkes rundt, skattecentre åbner, for så at blive lukket igen kort tid efter,« siger Jørn Rise, der betegner situationen som et »evigt kaos«.

Skat blev skabt i 2005 ved en fusion mellem kommunale og statslige skatteforvaltninger. Dengang var der ca. 10.000 ansatte, i 2012 vil der ca. være 6.800 ansatte.

»Vi opererer inden for de rammer, politikerne fastlægger. Vort sigte er, at omlægningerne øger fagligheden, og at det dermed bliver vanskeligere at snyde Skat, men de handler også om at effektivisere processerne i Skat,« siger Preben Kristiansen, der er direktør i Skat med ansvar for strategi og HR.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Kristian Jensen (V), der er på ferie.