Forbrugerrådet: Slut med firmaernes jerngreb

Finansrådet og Dansk Industri bremser forbrugerfremskridt, og det skal være slut nu, siger Forbrugerrådet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tegner lyst for forbrugerne i Danmark, når socialdemokrater, radikale og SF'ere nu indtager ministerkontorerne. Det siger Forbrugerrådet i en kommentar til statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nye regering, der i dag har set dagens lys.

- Overordnet set forventer vi, at regeringsskiftet fører til en bedre og mere ambitiøs forbrugerpolitik, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet.

Han peger på to centrale områder, hvor S-R-SF-regeringen allerede har "slået nogle gode takter an".

- Det gælder intensiveringen i kampen mod de hormonforstyrrende stoffer. Det vil komme alle danskere og deres efterkommere til gode. Vi skal gøre op med de farlige kemikalier i hverdagsprodukterne, siger Rasmus Kjeldahl.

 - Det andet er, at vi vil se forbedringer for bankkunderne. Vi har haft fire bankpakker, hvor man har set mere på bankernes forhold end kundernes, tilføjer han.

Direktøren i Forbrugerrådet sætter dog sin lid til, at den nye regering giver Danmarks stærke erhvervsorganisationer kamp til stregen, for erhvervslivet har været meget effektive lobbyister i det seneste mange år, lyder det.

- Lakmusprøven bliver, om politikerne kan vriste sig løs af det jerngreb, som de store organisationer herhjemme har holdt de tidligere regeringer i, siger Rasmus Kjeldahl.

- Det er helt klart, at de store organisationer såsom Finansrådet, Dansk Industri og Dansk Erhverv har haft en meget stor indflydelse i at bremse og aflede forbrugerpolitiske tiltag, tilføjer han.

Der er ingen decideret forbrugerminister i den nye regering, men det glæder faktisk Forbrugerrådet, som ikke mener, at de tidligere forbrugerministre har haft særligt stor succes med deres gerning.

/ritzau/