Forbrugerråd frygter særlige domstole i ny frihandelsaftale

Frihandelsaftalen Ceta lider under at være hastet igennem af politiske årsager, mener Forbrugerrådet Tænk.

Frihandelsaftalen mellem EU og Canada, som blev underskrevet søndag, er blevet noget hastværk, mener Forbrugerrådet Tænk. Reuters/Francois Lenoir Fold sammen
Læs mere

Bruxelles. Frihandelsaftalen Ceta mellem EU og Canada er blevet hastet igennem af politiske årsager. Det har efterladt en række bekymrende elementer i aftalen, som ikke er blevet behandlet ordentligt.

Det mener chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk Benedicte Federspiel.

- Fra vores side er man ikke sikker på, at reglerne for databeskyttelse er gode nok. Man er bekymret for, at der ikke står noget tydeligt om forsigtighedsprincippet, nævner hun som eksempler.

- Vi er bekymret for, at en udenlandsk investor kan anlægge sag mod en stat. Det skal ikke engang være ved en normal domstol, siger hun.

Oprettelsen af de særlige domstole kan ifølge Benedicte Federspiel få alvorlige konsekvenser. Domstolene skal håndtere sagsanlæg fra udenlandske investorer mod stater.

Det er blandt andet uklart, om de udenlandske investorer kan kræve kompensation eller direkte forhindre politiske beslutninger, der skader investorernes investering.

Som eksempel nævner hun en verserende sag, hvor det svenske energiselskab Vattenfall slæbte den tyske regering i retten, fordi kansler Angela Merkel ville udfase atomkraft.

Chefkonsulenten peger på, at bekymringerne deles af blandt andet ETUC, der er en fælles organisation for fagforeninger i 39 europæiske lande.

Forbrugerrådet Tænks bekymringer om databeskyttelsen handler blandt andet om kravene til beskyttelse af de oplysninger, som forbrugere giver til banker. Her mener rådet, at kravene er for små.

Benedicte Federspiel understreger, at Forbrugerrådet Tænk som udgangspunkt mener, at en frihandelsaftale mellem EU og Canada er en god idé.

Men hun mener, at Ceta er blevet en forhastet aftale af politiske årsager.

- Det skyldes udelukkende, at TTIP (frihandelsaftalen mellem EU og USA, red.) ligger i ruiner, siger hun.

- Jeg har ikke hørt noget, der begrunder, at man behøver skynde sig at skrive aftalen under på en søndag.

/ritzau/