Forbrugerpriser steg i januar men fald er i vente

Det samlede danske forbrugerprisindeks steg i januar med 0,6 pct. i forhold til samme måned sidste år. Det viser tal fra Danmarks Statistik onsdag. Dermed er prisstigningstakten steget en smule fra december, hvor den blev opgjort til 0,5 pct.

(Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates var der estimeret en stigning i forbrugerpriserne på 0,7 pct. blandt økonomerne.

»Lige nu ser det ud til, at den årlige inflation faktisk vil falde lidt igen i de kommende måneder. Det skyldes, at oliepriserne som bekendt er faldet meget på det seneste. Og med et opsving, der kun kører meget langsomt, er der ikke udsigt til, at det generelle prispres for alvor tiltager«, skriver Jyske Banks seniorøkonom, Niels Rønholt, i en kommentar til tallene.

»Senere på året står inflationen så til at stige lidt igen, når de seneste olieprisfald ryger ud af opgørelserne, men væsentligt højere niveauer end nu, er det ikke udsigt til«, vurderer seniorøkonomen.

Ifølge Danmarks Statistik er det højere årlige prisændringer på især fjernvarme og vandafledningsafgift, der isoleret set har trukket årsstigningen lidt op i forhold til sidste måned.

»Forbrugerprisindekset fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, som er en ofte anvendt indikator for den underliggende inflationstakt, steg 1,0 pct. over det seneste år«, skriver Danmarks Statistik.

Det er især varegrupper, der ikke indgår i den underliggende inflationstakt, som holder årsstigningen i det samlede forbrugerprisindeks nede, blandt andet gas og fjernvarme.