Forbrugere holder stadig pungen i lommen

Familien Danmark sparer fortsat på indkøbene. Detailsalget faldt i juli med en procent i forhold til juni.

Indkøbskurven bugner ikke som i gamle dage. Danskerne holder fortsat igen, når de køber ind.

I juli købte vi ind for 4,2 procent mindre end i den samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Fra juli til juni er detailsalget faldet med en procent.

Det betyder, at detailsalget har ligget stille siden starten af 2010. Detailhandlen udgør mere end en tredjedel af det samlede private forbrug, anfører økonom i Dansk Erhverv Mira Lie Nielsen.

- Dagens tal viser, at vi på ingen måde er kommet sig oven på den medfart, den har fået af den økonomiske krise. Den tilbageholdenhed, som vi i øjeblikket ser hos de danske forbrugere, tyder ikke på vending på detailmarkedet, siger hun.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen siger, at nationalregnskabet, der blev offentliggjort onsdag, viser, at privatforbruget var faldende gennem hele første halvår.

- Tallene for juli tyder kraftigt på, at det fald er fortsat her i andet halvår, og 2011 dermed bliver et særdeles svagt år for privatforbruget, siger Las Olsen i en kommentar.

Han siger, at det dog tyder på, at det er gået lidt bedre for virksomhederne i handlen i august end det meget dårlige juli.

- Men ikke så godt, at det kan ændre ved det samlede billede: Privatforbruget er svagt voksende i kroner og øre, men i tilbagegang renset for inflationen, siger han.

Mira Lie Nielsen håber også på, at der kommer lidt mere gang i hjulene i august:

- Man kan håbe på, at udbetalingen af forsikringspenge oven på sommerens store skybrud over København vil munde ud i erstatningskøb. Når de private ejendele skal erstattes vil det måske kunne hjælpe det haltende detailsalg, siger hun.

I Dansk Erhverv forventer man, at detailomsætningen vil forblive nogenlunde på nuværende niveau det kommende års tid.