Forbrugere har ondt i familiens budget

Et panel på 1000 danskere fortæller hver måned Danmarks Statistik om deres økonomiske planer og situation. Det giver et fingerpeg om optimismen blandt forbrugerne. Free/Colourbox.dk Fold sammen
Læs mere

Priserne på årets julegaver har måske givet forbrugerne en forskrækkelse.

I hvert fald viser tal fra Danmarks Statistik, at forbrugerne i december har oplevet et skarpt fald i deres families økonomi sammenlignet med sidste år.

Generelt er den danske forbrugertillid fortsat faldende ind i gennem julehandlen. Tallene fra Danmarks Statistik bygger på en undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen.

De er blandt blevet spurgt til deres vurdering af deres økonomiske situation samt forventningerne til fremtiden.

Svarene ender ud i et indikatortal. Her er den såkaldte forbrugertillidsindikator faldet siden august, og i december er den for første gang negativ.

Selv om forbrugerne oplever, at familiens penge i december rækker kortere, forventer de stadig, at situationen bliver bedre næste år.

Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker hos Nordea, kalder faldet i forbrugertillid "uventet".

- Det er først og fremmest i vurderingen af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, at husholdningerne er blevet markant mere negative, siger han i en skriftlig kommentar.

- Samtidig tror et flertal af de adspurgte nu også, at arbejdsløsheden om ét år vil være højere end i dag.

/ritzau/