Forbrugere frygter højere arbejdsløshed

Et flertal af de danske forbrugere forventer, at arbejdsløsheden vil vokse i løbet af det kommende år. Det er et sindelagsskifte, der bekymrer analytikere og økonomer.

Foto: Thomas Lekfeldt

Verden er jo desværre ikke indrettet sådan, at vejret og forbrugernes humør går hånd i hånd. For mens forårssolen i disse dage varsler om vårens komme, aner forbrugerne sorte skyer i horisonten.

Hos Danmarks Statistik foretager man hver måned stikprøver i humøret hos forbrugerne, som så bliver samlet til en pakke, der lidt usexet er kendt som forbrugertillidsindikatoren. Forbrugerne svarer eksempelvis på spørgsmål som »hvordan er din families økonomiske situation?«, »hvordan vil den være om et år?«, og »Anser du det for fornuftigt at spare op i den nuværende økonomiske situation?«.

Et af spørgsmålene går mere specifikt på arbejdsløshed. Det lyder, om forbrugeren mon regner med, at arbejdsløsheden vil stige i løbet af det kommende år, og det mener en overvægt af forbrugerne faktisk, fremgår det af data fra Danmarks Statistik.

Det er vel og mærket ikke bare en parentes i hele spørgsmålspakken, for det er faktisk første gang siden 2013 - hvor arbejdsmarkedet først rigtigt kom ud af finanskrisen - at en overvægt af forbrugerne ser så dystert på beskæftigelsen.

Frygten er, at den pessimistiske forventning i sidste ende vil få forbrugerne til at sænke forbruget og polstre madrassen til dårligere tider.

»Det kan godt pege i retning af mindre forbrug og større opsparing i den kommende tid,« noterer Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i en skriftlig kommentar, hvor han dog understreger, at en enkelt måneds måling »ikke er noget, man skal sig alt for meget i«.

Den underliggende bekymring deles af Steen Bocian, cheføkonom hos Dansk Erhverv, der også hæfter sig ved det pessimistiske syn på arbejdsløsheden.

»Det lover ikke godt for forbrugsudviklingen, da økonomisk usikkerhed typisk får familierne til at holde igen. Denne udvikling bør derfor bekymre, hvis tendensen bider sig fast. Det er første gang siden starten af 2013, at vi danskere for alvor forventer stigende ledighed,« påpeger han i en skriftlig kommentar.

Hos Arbejdernes Landsbank stemmer senioranalytiker Thomas Lynggaard Germann i det bekymrede kor.

»Det er bestemt noget man skal tage alvorligt. Det kan være et forvarsel om, at opsvinget ikke har den kraft, der skal til,« siger han.

Overordnet har danskerne dog fortsat tillid til dansk økonomi robusthed, og det fremgår af Danmarks Statistik data, at forbrugerne stadigvæk har en forventning om, at dansk økonomi vil være i bedre form om et år.