Forbruger-ombudsmanden jagter ulovlige gebyrer

Virksomhedernes fantasi, når det gælder gebyrer kan være blevet lidt for stor. Forbrugerombudsmanden ser i øjeblikket på en række sager, hvor nogle gebyrer kan være ulovlige.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betal et gebyr på 29 kroner om måneden for at få et brev, der stort set aldrig kommer. De danske virksomheders fantasi er meget stor, når det gælder om at opkræve gebyrer fra kunderne, og det sætter Forbrugerombudsmanden på arbejde. Ombudsmanden er i øjeblikket i gang med at undersøge en række sager, hvor nogle gebyrer kan vise sig at være ulovlige.

Den ene handler om, at en virksomhed opkræver et månedligt gebyr, hvis kunderne vil have muligheden for at få et brev fra virksomheden. Men ifølge de klager Forbrugerombudsmanden har fået, sender virksomheden kun et brev eller to om året. Derfor kan gebyret været ulovligt i henhold til god markedsføringsskik, og det kan give en påtale fra Ombudsmanden.

De andre sager Forbrugerombudsmanden ser på, er nærmest en navneleg, hvor nogle virksomheder har været meget kreative, når de har fundet på navne for deres gebyrer for regninger betalt via Betalingsservice, der tidligere blev betegnet PBS.

De fleste virksomheder tager omkring ti kroner for en regning, der skal betales via Betalingsservice, men når de gør det, må de ikke længere kalde det for et Betalingservice gebyr. Det har Forbrugerombudsmanden i en tidligere afgørelse slået fast og det skyldes, at virksomhederne kun betaler fem kroner til Nets, der står for Betalingsservice, for at bruge den service.

Men nogle virksomheder har fundet på at kalde gebyrerne for henholdsvis »Betaling via betalingsservice« og »Betalingsgebyr, betalingsservice«. De er begge på knap ti kroner, og svarer derved til mere end virksomhedernes udgift til Betalingsservice.

Navne på gebyrerne kan derfor være vildledning af forbrugerne, og det må man ikke i henhold til markedsføringsloven. I yderste konsekvens kan virksomhederne få en bøde for en overtrædelse af den paragraf.

»Vi har tidligere truffet afgørelse om, at det ikke må hedde et PBS-Gebyr, hvis gebyret overstiger virksomhedens udgifter til PBS nu Nets. Spørgsmålet er, om de sidste benævnelser kommer for tæt på. Får forbrugeren ved benævnelserne indtryk af, at gebyret alene dækker udgifterne til Betalingsservice, uden at dette er tilfældet? Det er det, som vi vurderer i øjeblikket,« siger chefkonsulent i Forbrugerombudsmanden sekretariat, Annette Creve-Fræmohs, der regner med, at Forbrugerombudsmanden vil være færdig med vurderingen i løbet af foråret.

Gebyrerne er en stor jungle

Forbrugerombudsmanden understreger, at virksomhederens gebyrer ikke direkte er reguleret i lovgivningen. Det betyder, at virksomhederne som udgangspunkt selv kan bestemme, hvilke gebyrer de vil opkræve og hvor store de skal være.

Men der er bånd på. Gebyrerne skal være aftalt mellem forbrugeren og virksomheden. De må ikke ensidigt indføres eller forhøjes af virksomheden, og gebyrerne må ikke være urimelige.

TDC er en af de virksomheder, der har været ude skrue på gebyrknapperne. Fra februar sidste år steg gebyret for betaling af regninger via Betalingsservice fra 5,32 kr. til 10 kr. pr. gang. Gebyret blev derefter omdøbt til et »Betalings- og administrationsgebyr«.

Forbrugerombudsmanden påpeger, at en sådan stigning skal varsles og det skal ligeledes stå i den oprindelige kundeaftale, at gebyrerne kan hæves.

Torben Rune er teleanalytiker og stifter af virksomheden Netplan, der lever af at yde teknisk og kommerciel rådgivning til store offentlige og private virksomheder inden for tele, data og it.

Torben Rune betegner teleselskabernes gebyrer som en gigantisk jungle.

»En jungle er karakteriseret ved, at den ikke er til at finde rundt i. Og jo længere du er i junglen, jo mere uoverskuelig og sværere bliver den at finde rundt i. Det har noget at gøre med, at grundtjenesten hos teleudbyderne er den samme og meget svært at konkurrere på. Derfor kommer der et hav af andre tilbud oveni, og nogle af dem er styret via gebyrer,« siger Torben Rune.

Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, råder i lighed med Torben Rune kunderne til at holde grundigt øje med gebyrerne og derefter stemme med fødder, hvis man føler, at de er urimelige.

» Vi opfatter det som vildledende markedsføring, hvis der oveni en grundydelse kommer et gebyr, man ikke kan undgå. Fred være med det hvis de er små nok, men hvis de når en vis størrelse, er det vigtigt at regne det med som forbruger. Når Fitness World i stedet for at opkræve 10 kroner hver anden måned, opkræver 10 kroner hver måned, bliver det til en del ekstra penge hvert år for Fitness World, hvis den har halv million medlemmer,« siger Vang Jelsøe.