For ti år siden var Søren et ungt talent. I dag er han finansdirektør i et selskab med en værdi på 70 mia. kroner

For 17. gang finder og kårer Berlingske i år 100 talenter i dansk erhvervsliv. For ti år siden var Søren Westh Lonning et af de unge talenter. I dag er han finansdirektør i en af Danmarks største børsnoterede virksomheder, og har fundet en formel for, hvordan man omsætter talent til konkrete resultater.

Søren Westh Lonning (th.) var i 2010 med på Berlingskes Talent 100-liste. I dag er han CFO i Chr. Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Berlingskes talentjagt er i gang.

Siden 2004 har Berlingske hvert år fundet og kåret 100 lysende talenter i dansk erhvervsliv.

Søren Westh Lonning var med på Talent 100-listen i 2010. I dag er han CFO i Chr. Hansen, der har over 3.000 medarbejdere og en markedsværdi på omkring 70 milliarder kroner.

Søren Westh Lonning ser talent som nogle grundlæggende egenskaber, der gør det nemt at dygtiggøre sig og få succes inden for et felt.

Han fremhæver, at talent kan være mange ting. Det kan eksempelvis være, at man er intelligent, eller at man er god til at kommunikere eller samarbejde. Talent bliver dog ikke omsat til resultater af sig selv. Derfor har Søren Westh Lonning opstillet en »formel« for, hvordan man kan omsætte sit talent til konkrete resultater.

»Talent gange indsats giver evne. Det er ikke nok bare at have talent – du skal også lægge noget hårdt arbejde for at opbygge de evner, der skal til for at blive dygtig til noget. Det næste led er at sige evne gange indsats. Det giver resultat,« siger Søren Westh Lonning og fortsætter:

»Så for at translatere talent til resultat kræver det først en indsats for at opbygge evne, og så kræver det noget indsats for at få den evne til at blive til et resultat.«

Vær ikke bange for sidespring i karrieren

Da Søren Westh Lonning var med på Talent 100-listen i 2010 var han finance director i Chr. Hansen. Efterfølgende har han bestridt flere poster og blev i 2015 udnævnt til CFO.

Vejen til posten som finansdirektør i en af Danmarks største børsnoterede virksomheder har dog ikke været snorlige. Efter at have forfulgt en karriere inden for den finansielle gren af forretningen valgte Søren Westh Lonning i 2013 at takke ja til jobbet som regionsansvarlig for Sydvesteuropa, selv om det på papiret ikke var et direkte trin op ad karrierestigen.

»Det var et sidespring, hvor jeg formelt set blev på det samme niveau hierarkisk i virksomheden, men flyttede til et andet land og fik nogle erfaringer, der var helt anderledes, end hvad jeg havde haft indtil da. Den erfaring var afgørende for, at jeg efterfølgende blev tilbudt jobbet som CFO i Chr. Hansen,« siger Søren Westh Lonning.

Se listen over de 100 talenter fra 2019 her.

»Jeg skulle demonstrere noget lederskab og ikke bare være den funktionelle ekspert. Jeg skulle få 300 mennesker til at følge en retning, som jeg havde sat,« siger Søren Westh Lonning, der med baggrund i sine egne erfaringer opfordrer unge til at være åbne for nye muligheder.

»Man lærer utrolig meget af at blive eksponeret for nye ting og få nogle nye facetter på,« siger han.

Hold fast i det store perspektiv

Et andet råd, som Søren Westh Lonning gerne vil give videre til unge talenter, er, at man skal vælge sine chefer og kolleger med omhu. Hvem, man omgiver sig med, kan være afgørende for ens fremtidige karriere.

»Jeg har været heldig at arbejde sammen med nogle personer, som har troet på mig og givet muligheder. Jeg har også arbejdet et sted, hvor kollegerne og det, virksomheden står for, har gjort det spændende at arbejde,« siger Søren Westh Lonning og fortsætter:

»Det er meget nemmere at mobilisere det hårde arbejde, der skal til, når man føler, at man får mulighederne, samtidig med at det er sjovt.«

Finansdirektøren opfordrer også unge talenter til at tænke på, hvordan de kan være med til at udvikle den virksomhed, de arbejder for. På den lange bane er det langt bedre for ens karriere end et snævert fokus på, hvad man selv får ud af at være i en stilling eller deltage i et projekt, mener Søren Westh Lonning.

»Hvis man holder fast i det store perspektiv, bliver det også bemærket af dem, man arbejder sammen med, og dem, man arbejder for,« siger han.