For JBS og Ronaldo begynder ugen med et brag - på den ufede måde

Claus Skovhus tager temperaturen på den kommende uge, der bliver økonomisk interessant for flere sportsstjerner.

Ronaldo-sagen er ikke alene interessant for fodboldinteresserede. Den har også fangarme ind i dansk erhvervsliv, da en del af Ronaldos sponsorpenge stammer fra tøjproducenten JBS, som har haft et samarbejde med Ronaldo om design af underbukser med mærket CR7. Foto: Yuri Cortez/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mange af os stadig daser rundt om i ferielandet, vil andre være svært optaget af livsvigtige opgaver.

Fodboldstjernen over dem alle, Cristiano Ronaldo fra spanske Real Madrid, vil begynde ugen med et brag af en kamp – ikke på grønsværen men på den ufede måde foran anklagemyndigheden.

Ronaldo er ligesom sin stjernekollega Lionel Messi fra Barcelona havnet i en pinagtig skattesag.

Mens Messi i april blev dømt for skatteunddragelse ved den spanske højesteret, er Ronaldos sag kun lige begyndt. I dag skal han vidne i sagen om mulig skatteunddragelse i perioden fra 2011 til 2014 for knap 15 mio. euro eller næsten 110 mio. kr.

Sagen handler ikke om, at udenlandske fodboldspillere i Spanien kan slippe med at betale 24,75 procent i indkomstskat mod 48 procent for alle andre, men om at Ronaldo ifølge beskyldningerne har placeret over en milliard kroner i skattely på De Britiske Jomfruøer.

Det drejer sig især om reklame- og sponsorindtægter.

Anklagerne mod Ronaldo udspringer af en lækage af 18,6 millioner dokumenter fra fodboldindustrien.

Ronaldo-sagen er ikke alene interessant for fodboldinteresserede. Den har også fangarme ind i dansk erhvervsliv, da en del af Ronaldos sponsorpenge stammer fra tøjproducenten JBS, som har haft et samarbejde med Ronaldo om design af underbukser med mærket CR7.

For hvert par underbukser, JBS har solgt med mærket CR7, har Ronaldo modtaget 13 procent af indtjeningen.

Som sponsorrådgiver og brandingekspert Simon Bastiansen har sagt til BT, har sagen givet ridser i lakken for JBS:

»Det var et scoop for JBS at få Ronaldo, men det her er faren ved at bruge højt profilerede sportsstjerner,« sagde han.

For andre sportsstjerner bliver ugen også økonomisk interessant.

FC København skal denne uge spille returkamp mod det makedonske hold Vardar i kvalifikations­turneringen til Champions League. FC København tabte første kamp i Skopje med 1-0, men skal vinde samlet for at være sikker på at være med i en slutspilsturnering.

Vinder FC København samlet over Vardar, skal den børsnoterede fodboldklub vinde endnu en kamp for at få adgang til Cham­pions Leagues forjættede land, men glipper Champions League vil klubben havne i Europa League.

De store penge er i Champion League, hvor klubberne kan hente omkring et par hundrede millioner kroner, men hvis FC København misser Champions League, vil alternativet, Europa League, være et pænt plaster på såret med en forventet indtjening på 50 millioner kroner.

Hvis FC København misser begge europæiske gruppeturneringer, får det konsekvenser for regnskabet for 2017.

Klubbens moderselskab, Parken Sport & Entertainment, har budgetteret med et overskud på 60 til 80 mio. kr. i 2017 med forventning om deltagelse i Europa League-gruppespillet.

De øvrige danske klubber, Lyngby, Brøndby og FC Midtjylland, spiller også i denne uge, og hvis de taber, er Europa et lukket land for dem.

Hvis de vinder, skal de ud i endnu en kamp, før de kan få adgang til millionerne i Europa.

Investorerne på børsen i København skal ud over at følge FC København, også holde et skarpt øje med transportgiganten DSV og Ring­kjøbing Landbobank.

Begge selskaber er darlings på aktiemarkedet.

Ringkjøbing Landbobank opnåede allerede efter årets første tre måneder en egenkapitalforrentning på 19 procent.

Det interessante er, at kunderne i landbobanken er overordentlig trofaste, men spørgsmålet er, om banken i år tærer for meget på kundernes loyalitet, når den oven på et rekordregnskab vælger at sætte gebyrerne op. I juni måned blev for eksempel gebyret for en kreditforeningslånesag hævet med 14 procent, mens det årlige gebyr for Mastercard steg med 30 procent.

DSV har lige som landbobanken kørt i højeste gear i 2017. Selskabet er verdensmestre i opkøb af konkurrenter og har overraskende hurtigt fået integrationen af det amerikanske milliardkøb UTI på plads.

Den største risici for kursen på DSV er de høje forventninger til transport­giganten. Små bump på vejen vil derfor ramme kursen hårdt.

Claus Skovhus er Berlingske Business’ opinionsredaktør.