Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det svenske medlem af bestyrelsen i den bornholmske Espersen-fond insisterer sammen med flertallet i fondsbestyrelsen på at få sin kone ind i familiefonden som suppleant i stedet for et barnebarn af familiefondens stifter. Erhvervsstyrelsen afviser at godkende konen, men nu har fondsbestyrelsen indbragt sagen for Erhvervsankenævnet.
Bestyrelsen for den bornholmske familiefond Espersen-fonden har altså ikke én, men to konflikter kørende med Erhvervsstyrelsen, som fører tilsyn med danske erhvervsdrivende fonde.
Som omtalt i Berlingske torsdag drejer den ene sag sig om, at styrelsen har erklæret et incitamentsprogram til 65 mio. kr. ugyldigt. Incitamentsprogrammet skulle bl.a. tilgodese to medlemmer af fondsbestyrelsen med i alt 25 mio. kr., herunder topadvokaten Vagn Thorup.
Den nye sag er et særegent personopgør, hvor bestyrelsesmedlem i Espersen-fonden Sven-Gunnar Schough insisterer på at indsætte sin kone, Pia Schough, som suppleant og efterfølger i bestyrelsen. Sven-Gunnar Schough er tilknyttet den britiske kapitalfond Triton.
Hans kone skal erstatte Henrik Espersen, som er barnebarn af fondens stifter. Henrik Espersen har været suppleant for Sven-Gunnar Schough i en årrække.
Fondsbestyrelsen kæmper for at sikre Pia Schough en plads omkring bordet, selv om Erhvervsstyrelsen i februar 2015 pålagde fonden ikke at foretage ændringer i bestyrelsesforholdene.
En kamp om personlig indflydelse
Knud Foldschack, som er advokat for Henrik Espersen og hans bror Lars, mener, at begge sager drejer sig om, at medlemmer af bestyrelsen forsøger at sikre sig personlig indflydelse i fondsbestyrelsen trods Erhvervsstyrelsens pålæg.
Det er fondens advokat, Eigil Lego Andersen, lodret uenig i. Han mener, at registreringsnægtelsen er uberettiget, og derfor er sagen blevet indbragt for Erhvervsankenævnet, oplyser han i en mail til fondsbestyrelsen ultimo december 2015, som Berlingske har set.
Henrik Espersen ser anderledes på sagen. Han skriver i en mail til Erhvervsstyrelsen i begyndelsen af januar, at han og Sven-Gunnar Schough i 2001 indgik en gentleman-aftale om, at Henrik Espersen skulle være Schoughs suppleant og til enhver tid kunne genindtræde i bestyrelsen, hvis han ønskede det.
Henrik Espersen skriver: »I april sad Sven, min hustru Nina ... samt jeg i vores stue i Rønne ... Vi respekterede Svens store professionelle bidrag og betroede Sven at afløse mig til at varetage vore interesser i fonden. Aftalen mellem os tre blev, at jeg udnævnte Sven til min fondsbestyrelsesplads ... som stifterfamiliens repræsentant, og at jeg skulle være Svens suppleant, og at jeg til enhver tid kunne få fondsbestyrelsespladsen tilbage på anfordring.«
Ifølge Henrik Espersen blev aftalen bekræftet i 2011, og han sad da også som suppleant i alle årene til og med 2014. Men i dag benægter Sven-Gunnar Schough, at en sådan aftale eksisterer. Den 10. januar skrev han følgende mail til Henrik Espersen:
»Henrik, som svar på din skrivelse nedan kan jag bara konstatera att det inte fögeligger något avtal att Du skulle kunne ersätta mig vid vilken tidspunkt du än må välje och därav fölger att jag helt avvisar dit krav.«
I en mail til Berlingske skriver Sven-Gunnar Schough, at bestyrelsen i Espersen-fonden ikke udtaler sig, mens sagen kører.