Fogh frygter politisk isolation

De næste 4-5 år vil de nye EU-lande søge med i euroen i lys af finanskrisen. Derfor frygter statsministeren, at Danmark isoleres politisk og økonomisk i EU.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Mange nye østeuropæiske EU-lande vil de næste fire-fem år søge at komme med i euroen. Det kan få alvorlige konsekvenser for Danmark politisk og økonomisk.

Det siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) torsdag, efter at EU's økonomikommissær, Joaquin Almunia, ved Folketingets euro-høring vurderer, at flere EU-lande fremover søger med i den fælles valuta. Ved nytår blev Slovakiet 16. euroland af EU's 27 medlemslande.

"Danmark risikerer at blive kørt mere og mere ud på et sidespor i de kommende år. Vi ved ikke, hvor hurtigt den udvikling går, men Almunia har fuldstændig ret i, at de nye medlemslande er stærkt utålmodige og vil gøre alt, hvad de kan, for at komme med i euroen. Det er en mærkelig situation, at Danmark - som har været med siden den 1. januar 1973 - kommer i en stadig svagere situation og får stadig mindre indflydelse, mens nye medlemslande sidder stadig mere centralt," siger statsministeren.

Frankrig: Eurogruppens indflydelse stiger
Den franske finansminister, Christine Lagarde, og Joaquin Almunia er enige om, at eurogruppens indflydelse vokser i de kommende år. Under finanskrisen har såvel Ungarns forinth som Tjekkiets koruna været presset. Det øger interessen for at komme med i euroen, påpeger han.

"Det er klart, at Ungarn, Tjekkiet - alle lande kan se, at euroen har været en stor succes, som har skabt tryghed og stabilitet. Den franske finansminister kunne referere til en undersøgelse, som viste, at folk kommer til at tænke på euroen, når de tænker på tryghed og sikkerhed. Det er meget tankevækkende, at alle omkring i Europa kan se, at den fælles valuta er blevet rammen om mere økonomisk sikkerhed," siger Anders Fogh Rasmussen.

Ritzau