Første sag mod direktør for storbank: Anklager kræver ti års fængsel for ugerninger under finanskrisen

For første gang skal en topchef for en af verdens helt store banker for retten anklaget for ulovlige handlinger i forbindelse med finanskrisen. Det drejer sig om den tidligere direktør i Barclays John Varley, som risikerer op til ti års fængsel.

Den tidligere topchef for den britiske bank Barclays er tiltalt for at have lavet lyssky handler med forretningsmænd fra Qatar under finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N

I denne uge begynder retssagen mod tidligere direktør i den britiske storbank Barclays, John Varley.

Retssagen er på mange måder unik, da Varley er den første topchef for en international storbank, som er tiltalt for at have begået ulovligheder i forbindelse med finanskrisen.

En række lande har ellers siden finanskrisen forsøgt – og fejlet med – at få placeret en form for et juridisk ansvar for handlinger relateret til krisen.

Selv om flere undersøgelser har placeret et væsentligt ansvar for krisen hos bankerne, er direktører i banksektoren i vidt omfang gået fri af tiltale.

I Danmark konstaterede den såkaldte Rangvid-rapport om årsagerne til finanskrisen, at bankerne havde været for aggressive og risikosøgende. Ved markeringen af tiåret for finanskrisen seneste efterår, var der imidlertid ingen bankdirektører, som var dømt i relation til den økonomiske krise.

Det samme gjorde sig gældende i både USA og England såvel som en række andre lande.

Men nu kan John Varley altså blive den første til at stå tilbage som syndebuk. Sammen med tre andre prominente bankfolk fra Barclays står han tiltalt for at have fusket med finansieringen af banken under finanskrisen i 2008.

Konkret modtog banken under krisen investeringer for over seks milliarder pund, eller omkring 50 mia. kroner, fra investorer fra Qatar. Pengene skulle ifølge anklageren, den britiske efterforskningsmyndighed Senior Fraud Office (SFO), sikre, at Barclays kunne klare sig uden en regeringsbankpakke, som ville sætte banken i dårlig lys.

Ulovlighederne består i, at Barclays, for at sikre de arabiske milliarder, angiveligt skal have brugt, hvad der svarer til omkring 2,5 mia. kroner på sidehandler med de qatarske forretningsfolk. Og disse handler blev ikke fuldt ud offentliggjort for hverken resten af markedet eller til andre investorer.

Samme handlinger ligger også til grund for et privat søgsmål på over ti mia. kroner mod Barclays, som skal for retten senere i år.

Retssagen mod Varley og de andre Barclays-topfolk forventes at vare fire måneder.

Alle nægter sig skyldige.