Første gang siden 1954: Nu falder forbrugerpriserne

En masse varer bliver nu billigere at købe, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er deflationen kommet til Danmark.

Foto: Johan Gadegaard. Danmark melder sig nu ind i den klub af lande, der har faldende priser eller deflation, som det også kaldes. Det er første gang siden januar 1954, at forbrugerpriserne i Danmark falder målt i forhold til samme måned året før.
Læs mere
Fold sammen

Danmark melder sig nu ind i den klub af lande, der har faldende priser eller deflation, som det også kaldes. Det er første gang siden januar 1954, at forbrugerpriserne i Danmark falder målt i forhold til samme måned året før.

Det samlede forbrugerprisindeks faldt i januar 0,1 pct. i forhold til samme måned sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Måneden før var den årlige stigning 0,3 pct.

»At vi oplever deflation i Danmark kan naturligvis på overfladen virke bekymrende, men overordnet set er faldende priser der især skyldes lavere energipriser med til at øge købekraften for husholdningerne, og bør derfor som sådan ses som positivt for den økonomiske udvikling - hvis altså de penge der spares fra en mindre energiregning går til at øge andet forbrug,« skriver Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen i en kommentar til de nye tal.

Økonom Las Olsen fra Danske Bank siger, at deflation ofte fremstilles som noget meget farligt, der giver minder om den store depression i 1930'erne.

»Men der er ingen grund til at ærge sig over, at vi får billigere benzin. Det farlige er, hvis de negative forventinger bider sig fast, så vi også får vedvarende fald i for eksempel lønninger og huspriser. Det vil blandt andet betyde, at vores gæld reelt vokser, selv om vi betaler af på den. Men det er slet ikke den situaiton, vi er i,« vurderer han.

Det ser faktisk ud til, at vi allerede her i februar igen vil se forbrugerpriser, der er en anelse højere end på samme tidspunkt sidste år.

Lønningerne stiger for tiden med omkring 1,5 procent om året for tiden. Det er noget nær det langsomste i efterkrigstiden, men på grund af prisudviklingen giver det faktisk en solid stigning i realindkomsten.

»En typisk børnefamilie kan defor bruge cirka 500 kroner mere om måneden i år end sidste år. Den sidste måneds rentefald hjælper den udvikling yderligere på vej, og det er godt nyt for dansk økonomi, som godt kunne bruge noget mere efterspørgsel,« lyder vurderingen fra Las Olsen

Lavere priser på bl.a. fjernvarme, forsikringer og benzin har trukket stigningen ned i forhold til sidste måned. Det er især prisfald på energiprodukter, som følge af bl.a. internationale prisfald på råolie og en tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften, der trækker årsstigningen i forbrugerpriserne ned i januar 2015. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer fra det samlede forbrugerprisindeks, ændres årsstigningen til 0,8 pct.