Først til næste år ser vi effekten af Draghis tiltag

Selvom de finansielle markeder har reageret allerede inden annonceringen af tiltagene fra Den Europæiske Centralbank, vil det opsving, som tiltagene skal sætte i gang, først vise sig om mellem seks og 12 måneder.

Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedernes reaktion på de nye tiltag fra Den Europæiske Centralbank siger i første omgang ikke noget om, hvorvidt de vil skabe det ønskede opsving eller ej.

Faktisk må både Mario Draghi og alle vi andre væbne os med tålmodighed i mellem et halv tog et helt år, før opsvinget viser sig. Hvis det viser sig.

Det vil være væksten og prisstigningerne som opmærksomheden først og fremmest vil samle sig om, og begge dele skal meget gerne stige.

»Effekten på væksten og inflationen vil komme gradvis, og vi skal nok ind i 2016, før man rigtigt kan vurdere, om det har virket eller ej,« siger Frank Øland Hansen, seniorstrateg i Danske Bank.

Forsinkelsen opstår, fordi de kvantitative lempelser skal forplante sig ned gennem økonomien fra ECB til bankerne, og videre til virksomheder og forbrugerne, der så skal begynde at investere og forbruge mere.

»Det vil tage noget tid. Det, det går ud på, er at skabe en formueeffekt, som gør, at du og jeg begynder at bruge flere penge. Det kan stage seks, ni eller måske endda 12 måneder. Det er lidt ligesom med oliepriserne, som nok er faldet, men hvor vi ikke har set effekten endnu,« siger chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie.

Selvom tiltagenes hovedsigte altså ligger et stykke ude i fremtiden vil der være masser af markedseffekter på vejen derhen.

»Vi har allerede set nogle alene på forventningerne til ECB. Investorerne har positioneret sig i markedet, og der vil altid være nogle, der har lagt sig forkert. Den reaktion kommer på sekundet, og kan rykke ved det hele - obligationsmarkedet, aktiemarkedet og ikke mindst valutamarkedet, som sandsynligvis vil reagere hurtigst, fordi det er det mest likvide,« siger Henrik Drusebjerg.

Frank Øland Hansen understreger, at den direkte effekt af de kvantitative lempelser vil være så godt som umulig at analysere, simpelthen fordi vi ikke ved, hvordan konjunkturerne havde udviklet sig i et andet scenarium.

»Det vil være en fortsat diskussion, fordi vi ikke har alternativet at sammenligne med,« siger han, men frem mod den endelig dom vil tegnene begynde at vise sig.

»I 2015 begynder vi at kunne se, at væksten bedres, lidt mere gang i bankernes udlån og nogle fornuftige stigninger i aktivpriser som boliger, ejendomme, aktier. Og så vil vi langsomt begynde at se en postiv effekt på inflationen,« siger Frank Øland Hansen.