Førende økonomer: I USA står recessionen står lige for døren

Mens den amerikanske centralbank mener at kunne tøjle den historiske inflation uden at forårsage betydelig økonomisk smerte, er førende økonomer langt mindre optimistiske.

I USA var benzinprisen i maj 50 procent højere end året før – den højeste nogensinde – og samme måned tog de generelle prisstigninger et uventet hop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste uge bød på et nyt inflationschok i både USA og Danmark.

Nu forudser førende økonomer i Financial Times, at den amerikanske økonomi står på kanten af en recession.

I en rundspørge svarer op mod 70 procent af økonomerne, at recessionen vil blive en realitet næste år. Størstedelen af dem peger på første eller andet kvartal af 2023.

Inflationen i USA tog et uventet hop i maj og steg til 8,6 procent.

Samme tendens gør sig gældende i Danmark. Fredag viste nye tal, at priserne i maj steg med 7,4 procent i forhold til samme måned sidste år – det slår den allerede alarmerende stigning på 6,7 procent i april og er dermed det højeste niveau i 39 år.

I undersøgelsen fremhævede 57 procent af økonomerne geopolitiske spændinger og de ledsagende stigninger i energiomkostningerne som de faktorer, der i løbet af de næste 12 måneder vil lægge et stigende pres på inflationen.

Ikke en normal landingsbane

Økonomernes forudsigelser står i modstrid med den amerikanske centralbank, Federal Reserves vurdering. Her fastholder man, at man vil kunne dæmpe efterspørgslen uden at forårsage betydelig økonomisk smerte.

Federal Reserve forudser, at arbejdsgiverne, efterhånden som centralbanken hæver renten, vil være med til at nedkøle det rødglødende arbejdsmarked og lønvæksten ved at ansætte færre – frem for at afskedige personale.

Centralbankens formand, Jay Powell, har udtalt, at det vil forårsage »nogen smerte«, og at arbejdsløsheden vil stige et par grader – men at landingen vil være relativt blød.

Men økonomerne er i lyset af inflationssituationens alvor mindre optimistiske. Op mod 40 procent af dem advarer om, at centralbankens forsøg på at tøjle inflationen vil mislykkes, hvis den toneangivende rente, federal funds rate, kun hæves op til 2,8 procent inden årets udgang.

»Det er ikke at lande et fly på en normal landingsbane. Det er at lande et fly på en line, mens vinden blæser,« siger Tara Sinclair, økonom ved George Washington University, til Financial  Times.

Ifølge hende er ideen om at få bragt indkomsterne og udgifterne lige præcis nok ned urealistisk.