FOA kortslutter aftaler for at hjælpe kvinder

Fagforeningen FOA retter nu et frontalangreb mod den berømmede danske forhandlingsmodel på arbejdsmarkedet: Formanden går til politikere for at sikre højere løn i kvindefag uden om overenskomsterne.

FOA formand Dennis Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
FOAs formand Dennis Kristensen er i disse dage i gang med en møderække med partiledere i Folketinget, som han direkte opfordrer til at blande sig i overenskomstforhandlingerne med øremærkede penge til de lavest lønnede. Det skriver Nordjyske Stiftstidende og Fyens Stiftstidende.

- Jeg erkender, at det er en politisk indblanding, der er tale om, når vi beder om at få pengene målrettet de lavest lønnede kvindefag. Derfor er dette også en helt særlig situation, som ikke skal være dagligdag, for forhandlingsmodellen er lige så dyrebar for mig, som for alle andre, siger Dennis Kristensen, der allerede har talt fortroligt med både Helle Thorning-Schmidt og SFs Villy Søvndal.

Dennis Kristensen har bedt partilederne lave en pulje på fem milliarder kroner, som politisk skal øremærkes lavtlønnede kvindejob i sundhedsvæsnet, ældreplejen og på børneområdet. Puljen vil give et lønløft på 1740 kroner om måneden til mere end 200.000 offentligt ansatte.

Denne form for politisk målretning af penge er altid tidligere blevet afvist kategorisk af fagbevægelsen, der selv vil forhandle deres medlemmers overenskomster.

- Men vi står i en helt særlig situation, hvor en lang række kvindefag halter efter de øvrige ansatte på arbejdsmarkedet. De gør det af rent historiske grunde, og det er noget vi i virkeligheden alle skammer os over. Men vi kan ikke rette dem op af egen kraft, siger Dennis Kristensen til NORDJYSKE og Fyens Stiftstidende. Han er ikke bare formand for FOA men også står i spidsen for paraplyorganisationen KTO, der organiserer 532.000 kommunalt ansatte i Danmark.

Arbejdsmarkedsforsker lektor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet har aldrig hørt om noget lignende. Han kalder FOAs initiativ for et angreb på hele den danske måde at lave overenskomster på.

- Han sætter brand i den danske model. Han er formand for et stort og vigtigt forbund, FOA, og han står i spidsen for KTO. Det er kernetropperne i velfærdsstaten, der nu underminerer hele forhandlingsmodellen. Det er et alvorligt frontalangreb mod den danske model. Det er højest overraskende, for fagbevægelsen kæmper mod politikernes indblanding, siger Flemming Ibsen til de to aviser.

BUPL er et af de største forbund i KTO. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, mener Dennis Kristensens forslag om politisk indblanding er uheldig.

- Som FOA formand kan jeg godt forstå, at han arbejder for mere løn til sine medlemmer. Men det er en meget utraditionel måde at blande politikerne ind i overenskomstforhandlingerne. Jeg er enig i, at kvindefagene helt urimeligt ligger under alle andre, men det er en uskik, hvis politikerne skal til at øremærke penge til særlige faggrupper, siger Henning Pedersen.

Kilde: Nordjyske Stiftstidende