FN Byen er god forretning for Danmark

Den danske stat betaler årligt 126 millioner kroner i husleje for FN organisationerne i den nye FN-by på Nordhavnen - men den samfundsøkonomiske effekt overstiger beløbet til op til 15 gange.

FN-Byen ligger på Marmormolen i Københavns Nordhavn og bliver indviet torsdag den 4. juli 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stjerne tog form på Marmormolen i 2010. Nu tre år senere står første fase på fem takker klar til indvielse - Danmarks nye FN-by i København, som for alvor styrker Danmarks internationale placering både i FN og inden for bæredygtighed. Og det er en rigtig god forretning for Danmark, selvom der er postet mange penge i projektet.

For samfundsøkonomiske effekt af FN-byen vil ifølge en uafhængig konsulentundersøgelse fra Dalberg Management og beregninger fra Øresundsinstituttet overstige Danmarks bidrag helt op til mellem 7 og 15 gange det investerede beløb, når alt tælles med.

Årligt betaler den danske stat 126 millioner kroner gennem udviklingsbistanden i husleje for FN-organisationerne i FN-byen, og det beløb stiger til 170 millioner kroner, når anden fase af byggeriet står færdigt. Men den stærke FN-profil vil være god forretning for Danmark.

»For det første får vi en meget kontant fordel i form af eksport, omsætning og opmærksomhed for dansk erhvervsliv og danske virksomheder, « siger udviklingsminister Christian Friis Bach og tilføjer:

»Vi får et stærkere FN, et mere slagkraftigt FN, og det er i den grad i Danmarks interesse som et lille land. Dansk erhvervslivs muligheder i verden hænger snævert sammen med, at vi får løst nogle af verdens store udfordringer og konflikter og styrket demokratiet.«

Det danske salg af varer og tjenesteydelser til FN var i 2011 på 2,2 milliarder, viser procurement rapporter fra FN, og Danmarks salg til FN svarer da også til eksporten til lande som Brasilien eller Indien, fortæller udviklingsministeren. Med ud over de kontante fordele, får Danmark også styrket sit grønne image.

For FN-byen giver Danmark en stærkere placering internationalt inden for grøn vækst og bæredygtighed, da FN-byen er et af de mest energivenlige byggerier i Danmark. Byen har allerede vundet priser for sin energieffektivitet og er blevet rost af FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, da han var på besøg til rejsegildet i maj 2011.

Og der er perspektiver i at få styrket Danmarks brand inden for bæredygtighed og grøn vækst, siger udviklingsministeren, og der er allerede rykket to nye energicentre til FN Byen, et klimateknologicenter og et energieffektivitetscenter.

»Perspektivet på kort sigt er, at vi kan sælge noget, vi kan levere noget, og vi får en stærkere profil, når det gælder grøn vækst,« siger Christian Friis Bach og tilføjer:

»Men så er der også det lange sigte, der handler om fred og fremgang i verden, og det er dét FN står for, og det har vi i den grad interesse i at bakke op om.«

FN-byen samler seks FN-organisationer i Danmark, giver plads til omkring 1000 ansatte og skaber noget der ligner 500 arbejdspladser på bare få år. Når anden fase af byggeriet står helt klar i 2014, rykker yderligere 200-300 FN-ansatte ind.