Flyvestation er gået i krig mod kiloene

På Flyvestation Karup er man blevet bidt af fællesskabet omkring den sunde arbejdsplads. 40 af de ansatte har tilsammen tabt næsten 200 kilo.

Det er ikke kun radarbilleder, der har en høj prioritet hos enheden Air Control Wing i Karup, der overvåger al flytrafik i det danske luftrum.

Sund kost, fælles motion og rygestop er også på dagsordenen for at fremme den sunde livsstil blandt stedets ca. 335 ansatte, og seneste tiltag er, at 11 medarbejdere ved enheden i løbet af sensommeren skal på kursus i at være sundhedsambassadører.

Tanken bag er, at de 11 efter kurset er så velbevandrede i sundhed og har viden om effektive tiltag, at de kan øge arbejdspladsens generelle sundhedstilstand og skabe motivation for en sundere livsstil blandt de øvrige ansatte.

Sinne Vestergaard fra stationens Air Control Wing, der er primus motor bag tilmeldingen til kurset, forklarer, at der har været fokus på den sunde medarbejder siden sundhedseksperten Chris MacDonald, der er kendt fra TV, besøgte enheden.

»Det var et vildt og motiverende foredrag. Der var ingen pisk til vores samvittighed, ingen løftede pegefingre. Han prikkede til os gennem sin humor,« husker Sinne Vestergaard, der glæder sig til, at der på arbejdspladsen fremover hver dag vil være kolleger, der ligesom Chris MacDonald kan stikke til den dårlige samvittighed på en god og respektfuld måde.

Siden sundhedsguruens besøg har Air Control Wing bevaret motivationen. De har organiseret fælles motion og rygestop, og 40 af de ansatte har tilsammen tabt næsten 200 kilo i en organiseret kamp mod kiloene. Og nu skal ambassadørerne uddannes i uge 35.

Men det slutter ikke med sundheden, når kurset er overstået, og ambassadørerne selv skal til at stå for at fokusere på, forbedre og evaluere enhedens generelle sundhedsniveau. Det er allerede iværksat, at der fra kursets slutning og frem til 1. april 2009 skal udskrives en konkurrence mellem de interne enheder i Air Control Wing, hvori de som hold skal dyste om at have de sundeste medarbejdere.

Konkurrencens discipliner er kost, rygestop og fælles motion, og i dommerkomiteen sidder blandt andre chefer fra Forsvarets Sundhedstjeneste, Chris MacDonald og Flyvevåbnets stabslæge. Præmien er 10.000 kroner til den vindende enhed.

Sinne Vestergaard glæder sig til det sjove fællesskab omkring initiativerne, men der er også et gran alvor i det for de ansatte, fortæller hun.

»Det handler ikke kun om velværen blandt medarbejderne. Det handler om at fremme sundheden, fordi vi har et idrætskrav at leve op til. Vi skal jo være fit for fight og klar til at rykke ud til alle tider.