Flyveaske bliver til gødning

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en række lovende forsøg i Kommunekemis Viden- og Afprøvningscenter har virksomhedens bestyrelse nu nikket ja til, at man bygger et anlæg, der kan trylle tungmetalholdigt flyveaske om til ren, flydende gødning.

Det er lykkedes for Kommunekemis udviklingsfolk at fjerne tungmetallerne, hovedsagelig cadmium, fra flyveasken, og kvaliteten af det nye gødningsprodukt er så god, at virksomheden inden længe forventer at indgå en aftale om faste leverancer til en større dansk gødningsvirksomhed. Samtidig er man gået i gang med at lave langtidsaftaler med kraftvarmeværker om levering af halmflyveaske til videre forarbejdning. Det skriver Kommunekemis blad Ekko.

Hidtil har det været problematisk at benytte flyveasken som gødning netop på grund af det høje cadmium-indhold, og det er foreløbig lykkedes for Kommunekemi at omdanne 80 pct. af asken til ren gødning. Det betyder samtidig, at kun 20 pct. af flyveasken fremover skal deponeres. Det nye anlæg er baseret på en såkaldt vådkemisk proces, og produktionen af gødningen ventes at starte i marts 2006, hvor det nye anlæg kan klare tre ton flyveaske i timen.

-Det betyder, at vi får rigelig kapacitet til at kunne aftage halmflyveaske og producere gødning i langt større omfang, end vores første aftaler indebærer, siger Kommunekemis tekniske chef Ole Kristensen.

- Men der er et stort marked for gødning, og når vi i tilgift løser et andet presserende problem, er jeg overbevist om, at vi har udviklet en løsning med vide perspektiver.

Problemet med tungmetallerne i flyveasken har hidtil forhindret udnyttelsen af den gødning, som findes i asken. Danske kraftvarmeværker bruger årligt knap én million tons halm til produktion af el og varme, og mængderne er stigende, fordi der fortsat bygges nye bio-brændsel baserede kraftvarmeværker.

Og energiproduktionen efterlader 10.000-15.000 tons tungmetalholdigt flyveaske om året, hvoraf de 80 pct. nu vender tilbage til markerne.