Flygtninge står langt nede på HK'eres trepartsdagsorden

Kun ni procent mener, at man skal drøfte muligheder for at få flygtninge i arbejde i trepartsforhandlinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Regeringen har på forhånd bebudet, at arbejdsløsheden blandt flygtninge skal diskuteres ved de kommende trepartsforhandlinger, der begynder torsdag.

Men hos lønmodtagerne er der tilsyneladende andre emner, der fylder langt mere, hvis man skal tro en undersøgelse, som HK Privat har foretaget blandt 1500 medlemmer.

Her svarer kun ni procent, at den høje arbejdsløshed blandt nytilkomne flygtninge bør diskuteres ved forhandlingerne, og forbundsformand Simon Tøgern er enig.

- Selvfølgelig skal vi arbejde for at få flygtninge i job, men der er allerede modeller, som er stort set gratis for virksomhederne, så det skal man ikke stirre sig blind på, siger formanden.

Dagpengesystemet topper ønskelisten hos HK Privats medlemmer, selv om regeringen formentlig ikke er til sinds at diskutere dagpengeaftalen fra efteråret.

Ikke desto mindre mener 49 procent, at det er et vigtigt emne at få på bordet. På de følgende pladser kommer manglende praktikpladser (34 procent) og problemer med arbejdsmiljøet (27 procent).

Og Simon Tøgern forventer, at de øvrige parter også har en interesse i at løse problemerne på disse områder.

- Når eleverne ikke kan gøre deres uddannelser færdige, og lønmodtagerne skal trækkes med dårligt arbejdsmiljø, er det gift for virksomhedernes bundlinjer.

- Det bliver kun værre i det lange løb, når manglen på kvalificeret arbejdskraft for alvor slår igennem.

- Derfor skal vi sammen med regeringen og arbejdsgiverne få gjort op med manglende praktikpladser og dårligt arbejdsmiljø, siger han.

HK Privat er ligesom de øvrige fagforeninger repræsenteret af LO-formand Lizette Risgaard ved forhandlingerne, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad, også sidder med ved bordet.