FLSmidth og MT Højgaard tier om kz-fanger

De to koncerner skjuler et pinligt kapitel af deres historie, når de fortæller om sig selv på nettet.

Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I en kronik i Berlingske torsdag gennemgår historikeren Kitt-Ann Oehlenschlæger Andreasen, hvordan de to store koncerner omgås de mørkeste kapitler i deres historie, når de på deres websites gennemgår deres virksomheders historie.

FLSmidth drev en cementfrabrik i Estland ved hjælp af jøder og sigøjnere, der kom fra en koncentrationslejr i nærheden af fabrikken. Og Højgaard & Schultz – som i dag indgår i MT Højgaard – brugt tilsvarende koncentrationslejrfanger og andre tvangsarbejdere til forskellige byggeopgaver i Tyskland og det besatte Polen. Begge har for få år siden udbetalt erstatninger til de overlevende tvangsarbejdere.

Læs også: Det gjorde danske koncerner under krigen

Men det står der ikke et ord om på virksomhedernes hjemmesider, fortæller Kitt-Ann Oehlenschlæger Andreasen. Tyskland og Anden Verdenskrig bliver stort set ikke nævnt. FLSmidth fortæller, at koncernen flyttede sit hovedkvarter til London og New York. Men cementfabrikken og kz-lejren i Estland er ikke nævnt.

»Entreprenørerne fremmer glemslen, når de fortier og forvansker deres andel i holocaust,« skriver hun i kronikken, som Berlingske bragte i går i anledning af Auschwitzdagen.

I Tyskland ville det være utænkeligt, at en stor koncern tav om brugen af tvangsarbejdere under Anden Verdenskrig. Når koncernhistorien fortælles på nettet, omtaler man også de forbrydelser, som virksomhederne var med til at begå under krigen, om det så er brug af tvangsarbejdere, handel med jødisk guld eller anden hjælp til naziregimet.

Læs også: Sådan fortæller man historien i Tyskland

”Det er naturligvis en fundamental forudsætning for enhver virksomhed, der ønsker kunders, samarbejdspartneres og offentlighedens tillid,« forklarer pressechef Christian Gerhardus fra den store entreprenørkoncern Hochtief tiil Berlingske.

Hverken FLSmidth eller MT Højgaard vil kommentere oplysningerne, og de hare afvist at besvare spørgsmål om sagen. Flere andre danske virksomheder brugte tvangsarbejdere under krigen, men FLSmidth og MT Højgaard er de eneste, der endnu eksisterer.

FLSmidths egen historiske gennemgang kan læses her, og MT Højgaards findes her.

Deltag i debatten: Skal sandheden om virksomheden frem?