Flest boligejere flygter nu mod de risikable lån – derfor er det problematisk

Ifølge nye tal vokser risikovilligheden på boligmarkedet. Målt på markedsværdien er flekslån nu større end fastforrentede lån, mens flere også søger mod afdragsfrihed.

I sommeren 2021 udgjorde boliglån med fast rente 55,1 procent af udlånet – det tal var i juni 2022 på 48,7 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal fra Nationalbanken cementerer en udvikling, der har været undervejs i et stykke tid.

Således er markedsværdien af de mere usikre rentetilpasningslån – eller flekslån – nu større end fastforrentede lån.

I sommeren 2021 udgjorde boliglån med fast rente 55,1 procent af udlånet – det tal lød i juni 2022 på 48,7 procent.

Det skriver Finans.

Sagen er den, at mange boligejere og -købere på grund af de stigende renter søger hen mod de kortere flekslån, hvor renten lige nu er lavere end på de lange fastforrentede lån.

Ifølge eksperter er det en udvikling, der ikke nødvendigvis er uproblematisk, og som er værd at holde øje med, som Berlingske tidligere har beskrevet.

I et historisk usikkert klima på grund af blandt andet krig, coronapandemi og inflation er det svært at vide, om flekslånene står over for en grim overraskelse, når de skal refinansieres om et, tre eller fem år. Det kan blive et problem både for den enkelte låntager, men også for dansk økonomi som helhed, når den akkumulerede risiko er høj.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, siger til Finans, at han endnu ikke er bekymret over udviklingen, selvom en del vælger de helt korte flekslån.

»Boligejerne tager mere risiko i øjeblikket. Når det så er sagt, skal vi huske, at mange boligejere stadig sidder med enten fastforrentede lån eller F5-lån,« siger han til avisen.

Udvikling i lån med afdragsfrihed er bekymrende

Samtidig med at låntagervandringen mod de mere risikable lån vokser, gør flere også brug af afdragsfrihed.

Og også det er bekymrende, siger Carsten Tanggaard, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, til Børsen.

Ifølge tal fra flere danske realkreditinstitutter ligger andelen af nye lån med afdragsfrihed i andet kvartal af 2022 mærkbart højere end i de seneste år.

»Risikoopbygningen er bekymringsværdig. Det kan godt overraske mig, at folk tager lån med mere risiko lige nu. Først og fremmest, fordi situationen på boligmarkedet i år og til dels sidste år har budt på tiltagende krisetegn fra mange fronter,« siger Carsten Tanggaard.