Flertal af SMVer har underskud

Krisen er langtfra overstået for landets små og mellemstore virksomheder, vurderer erhvervsorganisation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der blæser mildere vinde over samfundsøkonomien og arbejdsmarkedet, og de store virksomheder igen begynder at tjene penge, fryser et flertal af de små og mellemstore virksomheder fortsat.

En ny konjunkturvurdering fra Håndværksrådet viser, at 55 procent af medlemmerne har røde tal på bundlinjen:

»Det er nedslående, dramatisk og alarmerende,« siger Håndværksrådets cheføkonom, Jacob Thiel.

Han opfordrer derfor regeringen til fortsat at have fokus på krisehåndteringen - for krisen er stadig en del af hverdagen blandt de små og mellemstore virksomheder.

»Vi er naturligvis også glade for, at ledighedstallene udvikler sig positivt, men det må man altså ikke stirre sig blind på. De små og mellemstore virksomheder tør fortsat ikke ansætte nye folk,« siger Jacob Thiel.

Mange af medlemsvirksomhederne frygter nemlig, at det snart begynder at gå den forkerte vej igen. Det vil ikke mindst ske, hvis regeringen skærer for meget i de offentlige investeringer.

Sidste år besluttede politikerne at fremrykke en lang række offentlige investeringer. Det har holdt hånden under flere håndværkervirksomheder, men hvis der ikke kommer nye offentlige investeringer, løber virksomhederne ind i endnu større økonomiske problemer.

Mange regner da også med at fyre flere medarbejdere i den kommende tid. I konjunkturvurderingen sva­rer 20 procent af de små og mellemstore virksomheder blandt Håndværksrådets medlemmer, at de formentlig fyrer yderligere medarbejdere i løbet af de næste seks måneder.

Flere af virksomhederne har samtidig tvunget medarbejderne ned i tid for at undgå endnu flere fyringer.

Har sænket priserne

Omkring 30 procent af virksomhederne har også sat prisen på varer og ydelser ned for at holde gang i omsætningen, men det koster selvsagt på bundlinjen.

Om kort tid skal partierne bag efterårets erhvervspakke finde ud af, om den skal rettes til, nedtrappes eller forlænges ind i 2011. Håndværksrådet er ikke i tvivl om deres anbefaling:

»Vi opfordrer helt klart til at forlænge ordningerne i erhvervspakken. Det er ganske enkelt nødvendigt,« siger Jacob Thiel.

Det er især virksomheder i udkantsområderne, som kæmper for overlevelse. Håndværksrådet opfordrer politikerne til at være opmærksomme på dette, når de alligevel skal i gang med at evaluere erhvervspakken.

De små og mellemstore virksomheder oplever stadig, at deres muligheder for at låne penge til nye investeringer er snævret alvorligt ind:

»Vores medlemmer kan mærke - og Nationalbankens udlånsundersøgelse bekræfter jo dette - at bankerne fastholder en meget stram kreditpolitik. Samtidig har de øget rentemarginalen. Det er med andre ord blevet ikke bare sværere, men også dyrere for virksomhederne at låne penge,« siger Jacob Thiel.

Han opfordrer bankerne til at være med til at få Danmark tilbage på vækstsporet:

»De har en nøglerolle i den forbindelse,« siger han.