Flere tegn på tøbrud i handelskrig: Kina dropper yderligere told på sojabønner og svinekød

Kina har fredag droppet at lægge yderligere told på amerikanske sojabønner og svinekød. Det sker, efter at der de seneste dage er kommet flere tegn på tøbrud i handelskrigen mellem USA og Kina.

Forholdet mellem USA og Kina ser ud til at være blevet bedre de seneste dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Kina har valgt at fritage sojabønner, svinekød og flere andre landbrugsprodukter fra yderligere told.

Det oplyser Kinas statslige nyhedsbureau Xinhua fredag.

Meldingen fra Kina er det seneste tegn på tøbrud i forholdet mellem USA og Kina. For mens handelskrigen mellem verdens to største økonomier blev optrappet i løbet af august, er der de seneste dage kommet flere opblødende meldinger fra begge parter.

Tidligere på ugen valgte USAs præsident, Donald Trump, at udskyde en planlagt forhøjelse af toldsatsen på en række varer fra 1. oktober til 15. oktober.

»På anmodning af Kinas vicepremierminister, Liu He, og på grund af det faktum, at Folkerepublikken Kina fejrer 70-års jubilæum 1. oktober, er vi, som en gestus af god vilje, blevet enige om at flytte de forhøjede toldsatser på varer med en værdi af 250 mia. dollar (25% til 30%) fra 1. oktober til 15. oktober,« skrev Donald Trump på Twitter.

Skibe lastet med sojabønner

Kina har samtidig valgt at fritage 16 amerikanske varegrupper for told. Ifølge Reuters gælder det blandt andet smøremiddel og fiskemel samt lægemidler til behandling af kræft.

Torsdag kunne Reuters også berette, at private kinesiske virksomheder skulle have købt 600.000 ton amerikanske sojabønner. Det er ifølge nyhedsbureauet nok til at fylde ti skibe med sojabønner. Skibene ventes dog først at forlade de amerikanske havne i perioden oktober til december, oplyser to råvarehandler til Reuters.

I Det Hvide Hus har præsident Trump længe forsøgt at presse Kina til at købe sojabønner og andre amerikanske landbrugsprodukter. Derfor vækker meldingen om det kinesiske køb af sojabønner glæde hos den amerikanske præsident.

»Det forventes, at Kina vil købe store mængder af vores landbrugsprodukter!,« skrev Donald Trump på Twitter torsdag.

Trump er - måske - åben for en aftale

De seneste dages tegn på forbrødring mellem USA og Kina kommer forud for, at de to landes topforhandlere mødes i Washington i oktober.

Efter at handelskrigen endte med at blive optrappet umiddelbart efter, at de to parter mødtes sidste gang, forlyder det nu, at Kina vil forfølge en ny strategi ved de kommende forhandlinger. Ifølge det amerikanske medie Wall Street Journal vil Kina nu forsøge at adskille de handelspolitiske forhandlinger fra de sikkerhedspolitiske spørgsmål, som også har udgjort en vigtig del af forhandlingerne mellem de to lande.

Adspurgt om han vil være villig til at lave en handelspolitisk aftale, svarede Trump torsdag, at han vil overveje det. Den amerikanske præsident understregede dog, at en samlet aftale om det fremtidige forhold mellem USA og Kina ville være at foretrække.

»Jeg vil hellere få hele aftalen på plads,« sagde Donald Trump ifølge Wall Street Journal.